Rasane Lelah Sawise Olahraga? Mangkene Apa sing Disaranake Ilmu Ilmu lan Apa Ora

Rasane Lelah Sawise Olahraga? Mangkene Apa sing Disaranake Ilmu Ilmu lan Apa Ora
Shutterstock

Apa sampeyan wis nggegirisi gym maneh kanthi nyuda larangan COVID? Utawa bali menyang balapan olahraga, muter bersepeda, utawa olahraga tim?

Kaya sing wis dialami, rasa otot sing ora bisa diendhani sawise istirahat bisa dadi alangan sing angel ditanggulangi.

Iki sing nyebabake otot iki lara, lan cara paling apik kanggo ngatur.

Apa lara otot lan kenapa kedadeyan?

Sawetara perih otot sawise olahraga iku normal. Nanging bisa ngrusak lan nyegah sampeyan olahraga luwih lanjut. Istilah ilmiah sing digunakake kanggo nggambarake rasa lara kasebut yaiku nyeri otot ing wiwitan tundha, utawa DOMS, sing asil saka gangguan mekanik saka serat otot, asring diarani "microtear".


 Goleki Paling Anyar Kanthi Email

Majalah Mingguan Ilham Saben Dina

Kerusakan iki nyebabake pembengkakan lan pembengkakan serat otot, lan pelepasan zat sing sensitif ing syaraf ing otot, ngasilake rasa nyeri nalika otot ngalami kontrak utawa diulur.

Nyeri iki biasane mundhak 24-72 jam sawise olahraga. Jinis olahraga sing nyebabake nyeri otot yaiku olahraga "eksentrik", ing endi kekuwatan saka otot nalika dawa - pikirake babagan mlaku mudhun utawa fase curve bicep.

Sakit ing dina sawise olahraga iku normal, lan nyatane nyebabake otot sing luwih kuat. (krasa lara sawise olahraga ing kene, apa sing disaranake ilmu lan apa sing ora)
Sakit ing dina sawise olahraga iku normal, lan nyatane nyebabake otot sing luwih kuat.
Shutterstock

Nanging ana warta apik babagan pain iki. Nalika sel otot pulih saka "microtrauma" iki, mula saya kuwat lan bisa ngasilake gaya kasebut maneh tanpa ana kerusakan sing padha. Dadi, sanajan proses penguatan iki wiwitane nglarani, awak iku kudu adaptasi karo rezim latihan anyar.

Komponen inflamasi proses iki perlu kanggo jaringan otot ngiyatake lan adaptasi, mula panggunaan obat anti-inflamasi sing bola-bali kanggo ngatasi rasa sakit sing gegandhengan bisa ngrusak efek latihan.

Apa gadget pemulihan bakal ngilangi kasangsaranku? Ora kudu

Sadurunge ora mikir babagan pemulihan saka olahraga, sampeyan luwih dhisik kudu eling supaya alon lan maju kanthi bertahap. Awak adaptasi karo beban fisik, mula yen wis minimal nalika dikunci, otot, tendon lan sendi mbutuhake wektu supaya bisa digunakake kanggo nerusake kegiyatan fisik. Lan aja lali anget kanthi nambah denyut jantung lan getih sing mili menyang otot sadurunge saben sesi, sanajan game sosial bisa ditrapake!

Sanajan sampeyan miwiti alon, sampeyan isih bisa lara ing otot lan sampeyan pengin ngerti cara nyuda. Saiki ana pirang-pirang gadget lan teknologi pemulihan anyar sing bisa mbantu. Nanging hakim isih metu ing sawetara cara kasebut.

Sawetara panliten pancen nuduhake mupangate. Wis ana analisis lan review babagan sawetara strategi pemulihan sing umum kalebu siram es, pijet, rol umpluk lan klambi komprèsi. Tinjauan kasebut cenderung ndhukung panggunaan minangka strategi pamulihan jangka pendek sing efektif kanggo jangka pendek.

Dadi, yen sampeyan duwe wektu utawa dhuwit - goleki! Priksa manawa udan es sampeyan ora adhem banget, ing sakiwa tengene 10-15 ℃ suwene sepuluh menit bisa uga bener.

Lan pangeling-eling babagan bathi es, aja kakehan gumantung ing jangka panjang, luwih-luwih yen sampeyan atlit kuat. Riset anyar wis ditampilake bisa uga duwe pengaruh negatif ing otot, nyebabake sawetara proses perbaikan lan pembangunan maneh sawise latihan resistensi.

Nanging efektifitas strategi pemulihan liyane durung jelas. Teknik kaya boot utawa lengen klambi, nawakke ngambang lan kamar cryotherapy luwih anyar ing papan pamulihan. Sanajan wis ana sawetara temuan sing janjeni, luwih akeh panelitian sing dibutuhake sadurunge bisa menehi keputusan sing akurat.

Nanging, alat pamulihan iki kabeh katon padha: nggawe sampeyan "krasa" luwih apik. Nalika paneliten ora mesthi nuduhake mupangat fisik kanggo teknik utawa gadget iki, asring digunakake bakal ngasilake dirasakake tingkat nyeri, rasa nyeri lan lemes ing otot ngisor.

Apa iki mung efek plasebo? Bisa uga, nanging efek plasebo isih sing kuat banget - mula yen sampeyan yakin produk bakal mbantu sampeyan ngrasakake luwih sithik, bisa uga paling ora.

'Watu gedhe' pemulihan

Sawetara teknik ing ndhuwur bisa diklasifikasikake minangka "persentase" pemulihan. Nanging supaya bisa pulih kanthi bener, kita kudu fokus ing "batu gedhe" kanggo pulih. Iki kalebu turu cekap lan nutrisi paling optimal.

turu minangka salah sawijining strategi pemulihan sing paling apik sing ana, amarga iki nalika proses perbaikan lan pemulihan otot ditindakake. Mesthekake rutin turu rutin lan ngarahake ngubengi wolung jam turu saben wengi iku apike.

Pungkasane, turu sing cukup lan nutrisi sing optimal minangka cara paling apik kanggo pulih sawise olahraga. (krasa lara sawise olahraga ing kene, apa sing disaranake ilmu lan apa sing ora)
Pungkasane, turu sing cukup lan nutrisi sing optimal minangka cara paling apik kanggo pulih sawise olahraga.
Shutterstock

Nalika nerangake babagan nutrisi, strategi sing pas bakal beda-beda saben wong lan sampeyan kudu luwih becik njaluk saran nutrisi saka profesional sing nduweni kualifikasi, nanging elinga telung R:

  • bahan bakar (ngganti karbohidrat sawise olahraga)

  • mbangun maneh (asupan protein bakal mbantu ndandani lan nyusun otot)

  • rehidrasi (jaga asupan cairan sampeyan, luwih-luwih ing wulan panas iki!).

Rasakake kebebasan sing ditemokake nalika bali menyang olahraga lan olahraga, nanging elinga fokus ing bali alon-alon, lan priksa manawa sampeyan mangan lan turu kanthi sehat sadurunge mbuwang dhuwit kanthi bathi kanthi alat kuwarasan hyped-up sing bisa ndeleng atlit nggunakake ing Instagram.

About PenulisConversation The

Andrea Mosler, Fellow Research Post-Doctoral, Pusat Riset Olahraga lan Olahraga, Universitas La Trobe lan Matthew Driller, Profesor Madya, Ilmu Olahraga lan Olahraga, Universitas La Trobe

Artikel iki direkam ulang saka Conversation The miturut lisensi Creative Commons. Maca Artikel asli.

buku_latihan

Sampeyan May Uga Like

Sikap Anyar - Kemungkinan Anyar

InnerSelf.comClimateImpactNews.com | InnerPower.net
KuwasaNatural.com | WholisticPolitics.com | Pasar InnerSelf
Hak cipta © 1985 - 2021 InnerSelf Publications. Kabeh Hak Dilindhungi.