COVID-19: Apa Olahraga tenan nyuda Resiko?

COVID-19: Apa Olahraga tenan nyuda Resiko?
Gambar Bisnis / Monyet

A sinau AS anyar nuduhake manawa wong sing kurang aktif kanthi fisik luwih cenderung dirawat ing rumah sakit lan mati amarga COVID-19. Miturut petungan anyar kasebut, amarga ora aktif nggawe sampeyan luwih resiko saka COVID-19 tinimbang faktor risiko liyane kajaba umur lan sawise transplantasi organ. Yen iki bener, dadi masalah gedhe.

Ing panliten kasebut, panyedhiya layanan kesehatan takon marang wong babagan olahraga ing rong taun sadurunge pandemi kasebut. Nggunakake informasi kasebut, wong dikategorikake dadi telung klompok. Klompok pisanan - diterangake minangka "ora aktif kanthi aktif" - olahraga ora luwih saka 10 menit saben minggu. Klompok nomer loro melu "sawetara kegiatan" - olahraga antara 11 menit lan 149 menit seminggu. Klompok katelu terus-terusan ketemu pedoman kegiatan fisik, olahraga 150 menit seminggu utawa luwih. Olahraga ditemtokake minangka kegiatan moderat nganti abot, tuladhane yaiku "mlaku kanthi cepet".

Dibandhingake karo wong sing olahraga paling ora 150 menit seminggu, wong sing ora aktif terus-terusan kaping pindho luwih asring dirawat ing rumah sakit lan mati amarga COVID-19. Dheweke uga duwe risiko rawat inap lan pati luwih gedhe tinimbang wong sing nindakake kegiatan fisik.

Ana akeh alasan kanggo dipercaya sinau iki. Nggunakake data saka meh 50,000 wong sing duwe COVID-19 ing antarane Januari lan Oktober 2020. Informasi babagan olahraga sing digunakake diklumpukake sadurunge COVID-19 teka ing adegan - tegese wangsulan ora kena pengaruh COVID-19 wong. Peneliti uga nyoba ngerteni bab-bab sing bisa uga ora ana gayane - contone, pira umur umure wong lan kahanan kesehatan apa wae sing ana.


 Goleki Paling Anyar Kanthi Email

Majalah Mingguan Ilham Saben Dina

Nanging, uga ana akeh sebab sing kudu waspada. Kanggo wiwitan, masarakat uga nglaporake olahraga apa wae, tinimbang olahraga sing kabiji kanthi cara sing objektif.

Masalah sing paling gedhe yaiku resiko confounding - yaiku, sawetara elemen sing ora bisa diukur sing nggambar gambar kasebut. Iki kedadeyan nalika paparan (ing olahraga iki) lan asil (ing rumah sakit COVID-19 rawat lan pati) uga dipengaruhi variabel liyane, ora diukur, - "confounder".

Tuladhane klasik: rajapati lan es krim. Yen sampeyan ndeleng sawetara taun, sampeyan bakal nemokake rajapati munggah lan larut karo penjualan es krim. Nanging, ora ana sing mikir manawa es krim nyebabake rajapati, utawa yen mateni pembunuhan, luwih cenderung mangan es krim.

Masalah ing kene mbingungake, lan swasanane dadi bingung. Ora nggumunake, adol es krim luwih gedhe yen lagi panas. Apike, rojo pati uga munggah ing suhu sing luwih dhuwur.

Nalika mikir babagan hubungan antarane asil COVID-19 lan kegiatan fisik, para confounders bisa uga meh ora ana enteke. Kahanan kesehatan jangka panjang kayata diabetes nambah risiko COVID-19 lan bisa dadi luwih angel olahraga. Kurang olahraga uga bisa nyebabake utawa nambah kondhisi jangka panjang. Sanajan penulis nyoba nimbang babagan iki, mula bakal angel dikontrol kanthi lengkap.

Kajaba iku, ora duwe umur, ringkih minangka faktor risiko kanggo asil sing luwih elek saka COVID-19, lan kelemahane uga kena pengaruh kegiatan fisik. Faktor sosial ekonomi uga nduweni peranan. Saiki wis dingerteni manawa wong-wong saka klompok sing kurang duwe bathi resiko luwih gedhe saka COVID-19. Kerugian uga ana gandhengane kesempatan sing luwih sithik kanggo nindakake kegiyatan fisik wektu santai - umume, jinis olahraga sing diteliti yaiku ngukur.

Singkatnya, akeh faktor prilaku lan lingkungan sing saling terkait, kalebu diet, bobot, alkohol lan panggunaan obat-obatan lan kegiatan fisik. Ngilangi pengaruh siji lan liyane bisa uga angel banget.

Sanajan ana watesan kasebut, kabar apik yaiku ide sing apik kanggo olahraga luwih akeh, apa utawa ora aktif minangka faktor risiko utama COVID-19. Dadi luwih aktif nambah kesehatan lan kesejahteraan lan nyuda resiko nandhang penyakit. Kanggo wong sing wis urip kanthi kahanan kesehatan jangka panjang, bisa uga ningkatake manajemen penyakit lan asil.

Olahraga ora ateges muter olahraga utawa menyang gym - nari, mlaku-mlaku kanthi cepet utawa ngethok pekarangan.Olahraga ora ateges muter olahraga utawa menyang gym - nari, mlaku-mlaku kanthi cepet utawa ngethok pekarangan. alexei_tm / Shutterstock

Organisasi Kesehatan Dunia ngandhani manawa sawetara kegiatan fisik luwih becik tinimbang ora ana lan luwih akeh kegiyatan fisik luwih becik. Uga nyorot kebutuhan kanggo nyuda wektu sing ora suwe - yaiku wektu sing lungguh utawa turu.

Dadi, apa ora aktifitas uga nambah risiko seda saka COVID-19, nemokake pedoman kegiatan fisik minangka saran sing masuk akal. Lan bisa uga sing paling disenengi babagan panelitian iki yaiku ora kaya sawetara faktor risiko liyane kanggo COVID-19, kegiatan fisik bisa diowahi. Kita ora bisa ngowahi umur. Umume, kahanan kesehatan jangka panjang isih bisa digunakake. Nanging kanthi dhukungan sing tepat, umume kita bakal luwih aktif.

Babagan AuthorConversation The

Jamie Hartmann-Boyce, Fellow Penelitian Senior, Dosen Departemen lan Direktur Co Program DPhil Kesehatan Berbasis Bukti, Pusat Pengobatan Berbasis Bukti, Universitas Oxford

buku_latihan

Artikel iki direkam ulang saka Conversation The miturut lisensi Creative Commons. Maca Artikel asli.

Sampeyan May Uga Like

BASA sing kasedhiya

Inggris Afrikaans arabic bengali Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Dutch filipino French German Hindi indonesian Italia japanese javanese korean malay marathi persian Portugis russian Spanyol swahili swedish tamil thai turkish ukrainian Urdu Vietnam

tindakake InnerSelf on

lambang facebooklambang twitterlambang youtubeikon instagramlambang pintrestikon rss

 Goleki Paling Anyar Kanthi Email

Majalah Mingguan Ilham Saben Dina

PALING PEMBACA

Para pekerja nyedhiyakake banyu ing stasiun bantuan panas sing nawakake banyu gratis
Cara tetep adhem ing gelombang panas
by Kyle Mittan-U. Arizona
gambar
Perjalanan sing alon lan nglarani: ngapa butuh luwih saka 20 taun kanggo nyetujoni obat Alzheimer sing anyar?
by Ralph N. Martins, Profesor lan Ketua Penyakit Penuaan lan Alzheimer, Universitas Edith Cowan
Vaksin Sinofarm COVID: donya kudu tetep nggunakake, sanajan ora efektif tinimbang Pfizer
Vaksin Sinofarm COVID: donya kudu tetep nggunakake, sanajan ora efektif tinimbang Pfizer
by Michael Head, Fellow Penelitian Senior ing Kesehatan Global, Universitas Southampton
gambar
Varian Delta COVID-19 ing Kanada: FAQ babagan asal usul, hotspot lan perlindungan vaksin
by Jason Kindrachuk, Asisten Profesor / Ketua Riset Kanada babagan virus sing lagi ana, Universitas Manitoba
gambar
Mayuta-yuta sing nolak salah sawijining gaman paling apik kanggo manungsa kanggo nylametake nyawane: Vaksin
by S. Jay Olshansky, Profesor Epidemiologi lan Biostatistik, Universitas Illinois ing Chicago

Sikap Anyar - Kemungkinan Anyar

InnerSelf.comClimateImpactNews.com | InnerPower.net
KuwasaNatural.com | WholisticPolitics.com | Pasar InnerSelf
Hak cipta © 1985 - 2021 InnerSelf Publications. Kabeh Hak Dilindhungi.