Luwih Akeh Lenggah Ora Ala Kanggo Sampeyan - Nanging Sawetara Jinis Luwih Apik Saka Liyane

Luwih Akeh Lenggah Ora Ala Kanggo Sampeyan - Nanging Sawetara Jinis Luwih Apik Saka Liyane
Lingkungan lan kegiyatan saben dinane, saka transportasi menyang wektu layar nganti mangan, dirancang khusus kanggo jangka panjang.
(Canva / Unsplash / pixel) 

Pandemi COVID-19 ngenalake sawetara prilaku anyar menyang rutinitas saben dinane, kayata jarak fisik, nganggo topeng, lan ngresiki tangan. Kangge, akeh tindak tanduk lawas kayata nekani acara, mangan ing njaba omah lan ndeleng kanca wis ora duwe wektu.

Nanging, salah sawijining prilaku lawas sing tetep ana, lan bisa dibantah wis dikuatake amarga COVID-19, lagi lungguh - lan ora nggumunake yen ngerti sebabe. Apa lungguh sajrone transportasi, kerja, wektu layar utawa uga panganan, lingkungan lan kegiyatan saben dinane dirancang khusus kanggo jangka panjang. Kaya ngono, tumindak sing ora mandheg, kaya lungguh, nggawe mayoritas dina tangi.

Prakiraan Pra-COVID-19 manggonake ing prilaku sedentary diwasa Kanada rata-rata udakara 9.5 jam saben dina. Saiki, wektu sedina saben dina bisa uga luwih dhuwur amarga pesenan ing omah, watesan bisnis lan fasilitas rekreasi, lan kuatir kesehatan sing saya dhuwur.

Kesehatan vs.

Iki minangka masalah, amarga manawa akeh banget wektu sedentary digandhengake resiko diabetes sing luwih gedhe, penyakit jantung, kematian lan uga sawetara kanker. Nanging, kanggo akeh wong, keputusan lan perasaan dhewe babagan kualitas urip (uga dikenal minangka kesejahteraan subyektif) bisa uga luwih penting lan cocog kanggo menehi informasi babagan keputusan lan tindak tanduk kesehatan tinimbang sing bisa nyebabake penyakit kronis.


 Goleki Paling Anyar Kanthi Email

Majalah Mingguan Ilham Saben Dina

Kesejahteraan subyektif kalebu evaluasi individu babagan kualitas urip. Iku kalebu konsep kaya nggayuh (perasaan positif lan negatif) lan kepuasan urip. Apike, evaluasi kasebut bisa bertentangan karo asil kesehatan fisik. Contone, wong bisa nandhang diabetes nanging isih nglaporake kesejahteraan subyektif sing apik, dene wong sing ora duwe kahanan kesehatan fisik bisa nglaporake kesejahteraan subyektif sing kurang.

Iki penting, amarga tegese apa sing dirasakake individu babagan kesehatane awake dhewe bisa uga ora selaras karo apa sing bisa dituduhake awak. Pramila evaluasi kesejahteraan subyektif penting kanggo nggambar gambaran kesehatan sing sakabehe.

Beda lungguh konteks

Panliten sing relatif sithik wis mriksa hubungane antarane tumindak sedhengan lan kesejahteraan subyektif. Nggoleki hubungan kasebut penting, amarga macem-macem konteks duduk - kayata sosialisasi karo wektu layar - bisa ngasilake perasaan utawa pamrih kanggo kesejahteraan subyektif, beda karo hubungan antarane kesehatan fisik lan prilaku sedentary, sing cenderung luwih konsisten.

Minangka psikolog kesehatan fokus ing kegiatan fisik lan prilaku sedentary, kita mriksa literatur ilmiah njlentrehake hubungan antarane langkah-langkah prilaku sing ora aktif kayata ora aktifitas fisik lan wektu layar, lan kesejahteraan subyektif sing dibayangke dening pengaruh, kepuasan urip lan kesejahteraan subyektif sakabèhé.

Kita review nyorot telung temuan utama. Kaping pisanan, prilaku sing ora aktif, ora aktif fisik lan wektu layar nuduhake korélasi sing ringkih nanging statistik kanthi kesejahteraan subyektif. Kanthi tembung liya, wong-wong sing nglaporake lungguh luwih asring lan mbuwang wektu sing luwih suwe tanpa kegiatan fisik nglaporake pengaruh positif sing luwih murah, pengaruh negatif sing luwih dhuwur lan kepuasan urip sing luwih murah tinimbang sing kurang lungguh lan luwih akeh pindhah.

Kita uga nemokake manawa sesambetan iki paling nyata ing panliten sing mbandhingake wong sing ora aktif karo gaya urip sing luwih aktif.

Ora kabeh lungguh iku duduk ala

Sawetara konteks lungguh, kayata maca, main instrumen utawa sosialisasi, duwe asosiasi positif.Sawetara konteks lungguh, kayata maca, main instrumen utawa sosialisasi, duwe asosiasi positif. (Unsplash / Jonathan Chng)

Panemuan utama nomer loro gegandhengan karo konteks prilaku sing ora aktif. Nalika akeh panliten sing mriksa prilaku sedentary lan ora aktif fisik, sawetara panliten nyawang konteks utawa domain tartamtu sing lungguh lan hubungane karo kesejahteraan subyektif. Panliten kasebut ngandhakake manawa domain prilaku sing ora aktif beda-beda duwe sesambungan unik karo kesejahteraan subyektif.

Contone, wektu layar kanthi konsisten lan negatif gegandhengan karo kesejahteraan subyektif. Nanging, domain kaya sosialisasi, muter instrumen lan maca kanthi nyata nuduhake asosiasi positif kanthi kesejahteraan subyektif. Asil kasebut beda karo panliten prilaku sedentary sing gegandhengan karo kesehatan tradisional kabeh tumindak sedentary dianggep mbebayani tumrap kesehatan.

Tinjauan kita nyaranake manawa sawetara jinis tumindak sedentary bisa migunani babagan kualitas urip. Nanging, ora kabeh lungguh padha karo segi kesejahteraan subyektif. Dadi, nalika wong ngupayakake nyuda wektu lungguh, dheweke kudu mikir ora mung sithik, nanging jinis apa sing bakal dikurangi.

Kurang lungguh apik kanggo kabeh wong

Temuan utama kaping telu yaiku babagan prilaku duduk lan dirasakan kanthi mandhiri. Umume panliten nemokake asosiasi statistik sing ringkes banget antarane wektu sedina sing luwih dhuwur lan kesejahteraan subyektif sing luwih murah. Nanging, ing panliten ing ngendi para peserta dijaluk mbandhingake tumindak sedhengan karo umume lungguh, wong-wong sing nganggep awake dhewe luwih sedhese tinimbang biasane nglaporake kesejahteraan subyektif sing luwih mlarat.

Temuan kasebut nuduhake manawa saben wong lenggah umume bisa uga ora pati penting karo pinten lenggah individu dibandhingake level duduk sing biasane. Iki nyebabake sapa wae, ora preduli umume lungguh utawa aktif sacara fisik, bisa uga entuk manfaat nalika lungguh kurang.

COVID-19 terus mengaruhi urip lan rutinitas saben dinane. Sanajan bisnis lan gym pungkasane dibukak maneh, lan kita bakal luwih kepenak kumpul karo wong liya lan pungkasane mandheg ora nganggo topeng, kita mesthi bakal terus lungguh lan lungguh bakal terus ngganti sing dirasakake. Sanajan bisa uga ora bisa ngilangi kabeh lelenggahan, kita kabeh kudu ngelingi babagan cara nyuda lan ing endi bisa nyuda luwih sehat lan rasane luwih apik.

About PenulisConversation The

Wuyou Sui, Kanca pasca doktoral, Lab Pengobatan Prilaku, Sekolah Ilmu Olahraga, Pendidikan Jasmani & Kesehatan, Universitas Victoria lan Harry Prapavessis, Profesor, Kinesiologi, Universitas Barat

Artikel iki direkam ulang saka Conversation The miturut lisensi Creative Commons. Maca Artikel asli.

buku_latihan

Sampeyan May Uga Like

BASA sing kasedhiya

Inggris Afrikaans arabic bengali Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Dutch filipino French German Hindi indonesian Italia japanese javanese korean malay marathi persian Portugis russian Spanyol swahili swedish tamil thai turkish ukrainian Urdu Vietnam

tindakake InnerSelf on

lambang facebooklambang twitterlambang youtubeikon instagramlambang pintrestikon rss

 Goleki Paling Anyar Kanthi Email

Majalah Mingguan Ilham Saben Dina

Iklan sisih tengen ngisor

Sikap Anyar - Kemungkinan Anyar

InnerSelf.comClimateImpactNews.com | InnerPower.net
KuwasaNatural.com | WholisticPolitics.com | Pasar InnerSelf
Hak cipta © 1985 - 2021 InnerSelf Publications. Kabeh Hak Dilindhungi.