Dekorasi omah sampeyan bisa mbukak sipat pribadine nalika sampeyan umur

Wanita tuwa nggantung foto bingkai ing tembok sing ditutupi seni bingkai liyane

Foto papan dununge wong kanthi akurat bisa nuduhake sipat kepribadian lan swasana wong-wong sing manggon ing kono, luwih-luwih yen wong wis saya tuwa, miturut panliten anyar.

Kanggo panliten kasebut, peneliti nyinaoni 286 wong sing umure luwih saka 65 taun. Dheweke njupuk foto ing ruangan sing subjek akeh-akehe (biasane ruang tamu) lan nemokake yen ciri-ciri tartamtu kepribadian wong ditampilake ing unsur-unsur inti dekorasi ruangan. .

"Omah ing ngendi kita bisa nyebut awake dhewe."

Nglamar temuan bisa mbantu urip sing luwih bahagia, kalebu kanggo wong tuwa sing wis lara utawa kebejatan kognitif sing nyebabake dheweke dipindhah saka omah menyang fasilitas perawatan jangka panjang.

"Wong sing duwe tandhingan antarane kapribadian lan papan urip nglaporake kesejahteraan sing luwih apik, lan dheweke luwih seneng urip lan swasana luwih apik," ujare Karen Fingerman, profesor pangembangan manungsa lan ilmu kulawarga ing Universitas Texas ing Austin lan direktur Texas Aging and Longevity Center. "Omah ing ngendi kita bisa nyebut awake dhewe."


 Goleki Paling Anyar Kanthi Email

Majalah Mingguan Ilham Saben Dina

Peneliti nganalisa kepribadian peserta lan njupuk foto ing ruangan sing saben wong paling seneng. Minangka bagean saka panelitian sing pertama, paneliti independen ndeleng foto lan ciri khas ruangan kasebut, kayata padhang, resik, lan anyar. Asil katon ing jurnal kasebut Ahli Gerontologi.

Ekstraversion ditulis ing dekorasi kamar kanthi anyar item ing ruangan lan dekorasi sing nyenengake. Iki bisa uga amarga kepenginan ruangane apik kanggo kanca lan kulawarga sing dikunjungi, ujare peneliti.

Kesadharan digandhengake karo anyar lan nyenengake. Amarga ketertiban lan organisasi minangka komponen utama sipat pribadine, sing bisa nerangake asosiasi.

Kesepakatan, keterbukaan, lan neurotikisme ora ana gandhengane karo dekorasi ruangan kanggo kabeh wong, ditemokake peneliti. Nanging keterbukaan katon jelas ing dekorasi kanggo wong diwasa sing wis tuwa sing urip dhewekan, nuduhake manawa wong sing urip karo wong liya bisa uga ora duwe latitude kanggo nyebut kapribaden ing dekorasi ruangane.

Penting, yen papan urip cocog karo kepribadian lan pilihan wong sing urip ing kana, wong diwasa luwih tuwa nglaporake kesejahteraan sing luwih apik.

Tujuane kanggo akeh wong diwasa yaiku tuwuh tuwa ing omah dhewe, nanging lagi nemoni watesan fungsi, kayata ora bisa mlaku utawa menek undhak-undhakan, omah-omahane dadi usang, ora penak, surem, lan rame. Peneliti ujar manawa iki amarga wong diwasa duwe kurang energi kanggo njaga papane.

Kaget, kanggo wong diwasa kanthi watesan fungsi, kekacoan digandhengake karo gejala depresi sing luwih sithik.

"Clutter bisa uga nuduhake upaya kanggo ngontrol lingkungan," ujare Fingerman. "Dheweke uga pengin njaga barang supaya tetep menehi ganti rugi kanggo masalah mobilitas."

Peneliti ujar manawa panliten iki nuduhake manawa wong tuwa sing duwe watesan fungsi bisa entuk manfaat saka pitulung ing omah, nanging reresik lan perawatan kudu ditindakake kanthi kolaborasi. Sing katon kaya kekacoan kanggo wong siji bisa uga aransemen sing nggawe wong tuwa sing luwih tuwa luwih kepenak.

Fasilitas perawatan jangka panjang sing ngidini dekorasi kamar ing ruangan sing luwih gedhe kanggo nambah swasana para warga uga bisa nguntungake.

"Ora ana siji cara sing ideal kanggo nggawe omah," ujare Fingerman. "Sampeyan kudu cocog karo wong kasebut."

Peneliti tambahan saka UT Austin lan Universitas Michigan uga nyumbang kanggo riset kasebut. Pendanaan kanggo karya kasebut asale saka Institut Penuaan Nasional lan Institut Kesehatan Anak lan Pengembangan Manusia Nasional Eunice Kennedy Shriver.

Source: UT Austin

About Author The

Esther Robards-Forbes - UT Austin

Artikel Iki Asal-Usul Ditampilake ing Masa Depan

Sampeyan May Uga Like

Agensi Jarak Jauh

BASA sing kasedhiya

Inggris Afrikaans arabic bengali Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Dutch filipino French German Hindi indonesian Italia japanese javanese korean malay marathi persian Portugis russian Spanyol swahili swedish tamil thai turkish ukrainian Urdu Vietnam

tindakake InnerSelf on

lambang facebooklambang twitterlambang youtubeikon instagramlambang pintrestikon rss

 Goleki Paling Anyar Kanthi Email

Majalah Mingguan Ilham Saben Dina

Iklan Skrip sisih tengen ngisor

Sikap Anyar - Kemungkinan Anyar

InnerSelf.comClimateImpactNews.com | InnerPower.net
KuwasaNatural.com | WholisticPolitics.com | Pasar InnerSelf
Hak cipta © 1985 - 2021 InnerSelf Publications. Kabeh Hak Dilindhungi.