Faktor kasebut ningkatake risiko katergantungan nikotin

risiko katergantungan nikotin 1600 770x440

Panaliten anyar nggunakake panelitian asosiasi genom kanggo macem-macem sipat lan kelainan sing ana gandhengane karo katergantungan nikotin lan nerangake 3.6% variasi katergantungan nikotin.

Kanthi tembung liya, panemuan kasebut njlentrehake sebabe sawetara wong kanthi santai ngrokok nalika sawetara banjur mandheg tanpa masalah, dene sing liya ngalami kabiasaan jangka panjang, sawetara pak saben dina. Campuran faktor lingkungan, prilaku, lan genetik sing kompleks amarga bisa nyebabake risiko iki nikotin katergantungan

Studi klompok kembar nyaranake yen 40-70% faktor risiko bisa diturunake. Nanging, nganti saiki, panelitian mung nerangake babagan 1% variasi sing ana ing katergantungan marang katergantungan nikotin, kanthi nggunakake skor genetik adhedhasar udakara rokok saben wong saben dina.

Panaliten anyar nawakake model anyar kanggo mriksa risiko genetik iki. Jurnal kasebut Riset Nikotin & Tembakau wis nerbitake temonan.


 Goleki Paling Anyar Kanthi Email

Majalah Mingguan Ilham Saben Dina

Skor polgenetik sing luwih dhuwur kanggo risiko skizofrenia, depresi, neurotikisme, nglaporake risiko dhewe, indeks massa awak sing akeh, kelainan nggunakake alkohol, uga jumlah rokok sing saya akeh saben dina, minangka indikator risiko ketergantungan nikotin sing luwih dhuwur , panliten ditemokake. Lan skor poligeneis sing ana gandhengane karo pendhidhikan sing luwih dhuwur nyuda resiko katergantungan nikotin, asil kasebut dituduhake.

"Yen sampeyan ndeleng efek gabungan saka kabeh karakteristik kasebut, model kita nyaris meh 4% variasi katergantungan nikotin, utawa meh kaping papat luwih akeh tinimbang sing kita sinaoni nalika mung gumantung ing indeks genetik kanggo jumlah rokok ana wong ngrokok saben dinane, "ujare Rohan Palmer, pangarang senior panelitian lan asisten profesor ing departemen psikologi Universitas Emory, ing pimpinan Kepala Laboratorium Genetika Perilaku.

"Apa sing ditemokake," ujare Palmer, "yaiku supaya bisa nggunakake informasi genetik sing luwih apik, kita kudu ngluwihi sifat lan kelainan manungsa lan mikir kepriye gegayutane karo macem-macem risiko lan prilaku. Pendekatan sing luwih jembar iki bisa menehi kita langkah sing luwih apik yen ana wong sing duwe risiko kelainan mental, kayata katergantungan nikotin. ”

Gamelan nggunakake gangguan

Rohan Palmer ndadékaké Laboratorium Genetika Perilaku Kecanduan departemen psikologi sing nggawe metode anyar kanggo luwih ngerti apa sing nggawe wong rentan karo kelainan panggunaan obat.

"Kabeh sifat lan penyakit sing kita deleng yaiku poligeni, kalebu macem-macem gen," tambah Victoria Risner, panulis panliten pisanan, sing nindakake karya kasebut minangka sarjana Emory. "Iki tegese jutaan varian genetik bisa nggambarake kabeh risiko warisan ketergantungan nikotin."

Peneliti ngarep-arep supaya wong liya bakal nggunakake model polietetik multi-sipat lan terus nambah pangerten babagan risiko kelainan kompleks kasebut. "Luwih akeh kita sinau, kita bakal nyedhak ing sawijining dina ngalami tes genetik sing bisa digunakake para dokter kanggo menehi informasi babagan resiko wong kanggo katergantungan nikotin," ujare Palmer.

Sanajan bebaya ngrokok wis mantep, udakara 14% wong Amerika nglaporake nggunakake rokok saben dina. Udakara 500,000 wong sing mati saben taun ing Amerika Serikat amarga ngrokok utawa kena rokok, lan 16 yuta wong uga ngalami penyakit serius sing disebabake dening panggunaan tembakau, kalebu kanker, penyakit kardiovaskular, lan penyakit paru-paru. Nalika bahan kimia beracun sing diprodhuksi sajrone ngrokok lan vaping yaiku sing nyebabake efek kesehatan sing mbebayani, komponen nikotin sing gawe ketagihan sing nggawe wong duwe kabiasaan kasebut.

"Katergantungan nikotin menarik kanggo aku amarga adegan vaping lagi wae teka nalika aku isih sarjana," ujare Risner. "Aku ndeleng sawetara kanca dhewe sing vaping dadi cepet gumantung marang dheweke, lan sawetara liyane sing nggunakake produk sing padha ora. Aku kepengin ngerti dhasar genetik saka bedane iki. ”

Ngramal katergantungan nikotin

Proyek kasebut nggunakake panelitian asosiasi ing sudhut genom kanggo macem-macem sipat lan kelainan. Peneliti banjur golek varian cocog ing data genetik saka conto perwakilan nasional Amerika sing didiagnosis katergantungan nikotin. Asil nuduhake carane skor polygenetic kanggo macem-macem sipat lan kelainan, bisa nambah utawa nyuda risiko katergantungan kasebut. Jumlah rokok sing dirokok saben dina, njupuk risiko, lan prestasi pendidikan minangka prediksi paling kuat.

Model poligetik multi-varian nawakake peta dalan kanggo panelitian ing mbesuk. Gambar saka heritabilitas ketergantungan nikotin sing luwih jelas, bisa uga diduweni kanthi nambah asosiasi risiko kanggo model (kayata metabolisme nikotin) lan klompok sipat pologenik (kayata kuatir bebarengan karo neurotik).

"Nalika kita terus nol ing sapa sing paling beresiko dadi gumantung karo nikotin, lan faktor sing ana gandhengane, apa genetik utawa lingkungan, bisa ningkatake risikone, sing bisa mbantu nemtokake intervensi sing paling cocog kanggo individu," Palmer ngandika.

"Sawetara dekade kepungkur, durung dingerteni manawa katergantungan nikotin bisa duwe komponen genetik," ujare Risner. "Panaliten genetik bisa mbantu nyuda sawetara stigma sing diidham-idhamake karo kelainan obat-obatan, lan uga supaya perawatan bisa diakses."

Coauthor panaliten tambahan yaiku saka Emory; Universitas Helsinki; Universitas Brown; Pusat Providence VA Providence; Laboratorium Jackson ing Bar Harbor, Maine; Universitas Purdue; lan Universitas Colorado ing Boulder.

Pendanaan kanggo karya kasebut diwenehake saka Institut Nasional Penyalahgunaan Narkoba lan Akademi Finlandia.

Source: Universitas Emory

About Author The

Carol Clark-Emory

buku_kesehatan

Artikel iki asale diterbitake ing Futurity

Sampeyan May Uga Like

BASA sing kasedhiya

Inggris Afrikaans arabic bengali Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Dutch filipino French German Hindi indonesian Italia japanese javanese korean malay marathi persian Portugis russian Spanyol swahili swedish tamil thai turkish ukrainian Urdu Vietnam

tindakake InnerSelf on

lambang facebooklambang twitterlambang youtubeikon instagramlambang pintrestikon rss

 Goleki Paling Anyar Kanthi Email

Majalah Mingguan Ilham Saben Dina

Sikap Anyar - Kemungkinan Anyar

InnerSelf.comClimateImpactNews.com | InnerPower.net
KuwasaNatural.com | WholisticPolitics.com | Pasar InnerSelf
Hak cipta © 1985 - 2021 InnerSelf Publications. Kabeh Hak Dilindhungi.