Perjalanan sing alon lan nglarani: ngapa butuh luwih saka 20 taun kanggo nyetujoni obat Alzheimer sing anyar?

gambar Shutterstock

Obat anyar kanggo ngobati penyakit Alzheimer yaiku minggu kepungkur diwenehi persetujuan sing luwih cepet dening Administrasi Pangan lan Obat Amerika Serikat.

Obat kasebut diarani aducanumab, kanthi komersial dikenal minangka Aduhelm, lan dikembangake dening perusahaan bioteknologi AS, Biogen.

Pangembangan iki minangka game changer, amarga aducanumab minangka obat pertama sing target target Alzheimer lan ora mung gejala. Aducanumab minangka antibodi sing target lan sudo protein beracun ing otak sing diarani beta amiloid.

Persetujuan aducanumab minangka perjalanan sing alon lan nglarani kanggo perusahaan farmasi, kanthi akeh kemunduran lan kegagalan amarga pendekatan iki pisanan ditliti luwih saka 20 taun kepungkur.

Nalika obat kasebut bakal kasedhiya kanggo digunakake ing AS, FDA ujar manawa uji coba luwih lanjut dibutuhake kanggo nemtokake manawa aducanumab efektif kanggo nambani wong sing ngalami Alzheimer tahap awal.


 Goleki Paling Anyar Kanthi Email

Majalah Mingguan Ilham Saben Dina

Ana dhukungan saka klompok pasien lan akeh dokter lan ilmuwan kanggo persetujuan awal obat iki, nanging ana sawetara sing ora setuju karo keputusan iki.

Iki amarga uji coba klinis obat kasebut nuduhake asil sing beda-beda. Uji coba nyaranake obat kasebut bisa sukses nyuda tingkat amiloid beta, nanging iki ora mesthi nyebabake memori utawa prilaku pasien bisa nambah ing salah sawijining rong uji coba.

Apa penyakit Alzheimer?

Penyakit Alzheimer minangka bentuk demensia sing paling umum. Gejala kasebut kalebu gangguan memori sing saya parah, kebingungan, kesulitan konsentrasi, lan masalah basa.

Riset nuduhake faktor sing nyumbang utama pangembangan Alzheimer yaiku deposit “amiloid” ing otak. Amyloid minangka protein sing ditemokake ing akeh organ awak. Akumulasi amiloid ing otak beracun lan ngganggu fungsi normal otak.

Ing pertengahan 1980-an, aku dadi bagean saka tim cilik saka Perth sing ngisolasi plak amiloid saka otak Alzheimer. Panemuan iki minangka pangembangan gedhe kanggo mbantu masarakat ilmiah ngerti kahanane, lan kanggo nemtokake arah sing kudu ditindakake peneliti kanggo ngilangi plak kasebut.

Tim kasebut nuduhake komponen protein utama ing plak amiloid yaiku protein cilik sing dikenal beta amiloid.

Amiloid beta kaya kolesterol. Kolesterol sing akeh nyebabake penyakit jantung, dene beta amiloid beta sing akeh banget minangka faktor sing nyebabake Alzheimer.

Obat sing nyuda kolesterol nyuda risiko penyakit kardiovaskular lan serangan jantung. Kajaba iku, obat sing dianggep amolid beta sing luwih murah bisa nyuda resiko lan nyuda gejala Alzheimer.

Napa amiloid sing nargetake obat butuh luwih saka 20 taun kanggo dikembangake?

Perjalanan kanggo nggawe obat anti-amiloid antibodi melu akeh perusahaan sing nggunakake macem-macem cara, lan luwih saka 20 taun sawetara perusahaan golek lan gagal.

Panaliten kewan wiwitan sing diterbitake ing taun 1999 lan 2000 nggunakake "vaksinasi aktif" kanthi nyuntikake amiloid beta menyang tikus kanggo ngasilake antibodi nglawan beta amiloid kanggo ngobati Alzheimer. Panliten kasebut nuduhake jero banget efek, ngresiki protein beracun ing otak lan nambah memori.

Nanging, pendekatan "imunisasi aktif" sing padha ing manungsa nyebabake efek sisih parah lan sidhang kasebut mandheg sadurunge ing taun 2003. Iki minangka alangan utama sing pertama.

Uji coba sabanjure dikembangake dening Pfizer lan Janssen nggunakake versi obat sing wis diowahi. Asil diterbitake ing 2014 nuduhake nyuda efek samping sing signifikan. Nanging kemampuane mbusak amiloid beta saka otak minimal.

Iki rintangan sabanjure. Versi kasebut, sanajan cukup aman, ora cukup kuat kanggo mbusak amiloid sing akeh saka otak.

Banjur Biogen teka kanthi versi sing beda, saiki wis dikenal minangka aducanumab. Penelitian sing diterbitake sajrone rong taun kepungkur nuduhake obat kasebut bisa sukses lan signifikan nyuda tingkat amiloid beta ing otak.

Dheweke mandheg loro uji coba kanthi prematur sawise ora weruh efek ing memori. Nanging, nalika entuk data saka kabeh situs kanthi global, dheweke nemokake ing kana ana nambah memori kanthi dosis sing dhuwur, saengga bisa nggawe aplikasi menyang FDA.

Ngandika, kemampuan kanggo nyuda gejala beda-beda ing antarane uji coba. Siji uji coba nuduhake gejala sing nyuda sithik, dene uji coba liyane ora ana pangaruh kanggo nambah memori lan prilaku.

Secara sakabèhé, obat kasebut sukses nyuda amyloid beta otak ing loro panliten kasebut nanging gagal nuduhake peningkatan memori, sinau lan prilaku.

Telung ahli sing dadi panitia sing menehi saran marang FDA babagan obat kasebut mundur sawise keputusan persetujuan. Panitia iki sadurunge mutusake ora kanggo nyetujoni obat kasebut.

Akeh ilmuwan sing percaya Gagal iki bisa uga amarga uji coba obat sing ditindakake ing wong sing nandhang Alzheimer ing endi penyakit iki maju menyang tahap yen kerusakan otak ora bisa dibalekake.

Dadi jelas yen kanggo efektivitas paling gedhe, diagnosis awal iku penting, luwih becik sadurunge gejala kasebut diwiwiti. Uji coba klinis kasebut yaiku saiki lagi ditindakake. Uji coba kasebut kalebu wong sing ora duwe gejala nanging otak ditampilake ngemot amiloid tingkat dhuwur - yaiku, durung duwe gejala Alzheimer, nanging bisa ditindakake. Dheweke diobati karo obat kanggo nemtokake amiloid wis dikurangi lan apa penurunan memori dicegah.

Perlu dielingi manawa persetujuan aducanumab bakal nambah kegiatan ing industri farmasi, kanthi cara supaya obat-obatan sing luwih efektif kasedhiya ing wektu sing cedhak.

Contone, obat sing ditujukan kanggo ngobati Alzheimer sing diarani Tacrine duwe efek samping sing serius, nanging iku ndadékaké kanggo obat saiki sing luwih kuat kanthi efek samping sing minimal.

Sapa sing bisa entuk manfaat saka aducanumab?

Wong sing duwe tahap awal Alzheimer, utawa malah luwih dhisik.

Pengatur obat Australia, Administrasi Barang Terapi, bakal nggawe evaluasi dhewe sadurunge mutusake arep nyetujoni obat kasebut, sanajan ora dikarepake nganti 2022.

Regane aducanumab larang regane, regane udakara $ 72,000 saben taun. Subsidi pemerintah penting banget kanggo umume wong ngakses obat iki ing Australia, lan regane sing larang regane bisa nyengkuyung kita golek alternatif.

Faktor gaya urip sing mantep duwe pengaruh penting ing penyakit jantung. Langkah pencegahan kalebu panganan sing sehat, olahraga rutin, latihan otak lan turu sing cukup penting kanggo nyuda resiko serangan jantung.

Sing dianggep apik kanggo jantung uga apik kanggo otak, lan faktor gaya urip sing padha ditrapake kanggo Alzheimer.

Ana bukti sing kuat paling ora 40% saka Alzheimer bisa dicegah. Riset babagan cara gaya urip wong bisa diowahi kanggo nyegah Alzheimer is aktif.

About Author The

Ralph N. Martins, Profesor lan Ketua Penyakit Penuaan lan Alzheimer, Universitas Edith Cowan
buku_kesehatan

Artikel iki wiwitane ditampilake ing The Conversation

Sampeyan May Uga Like

BASA sing kasedhiya

Inggris Afrikaans arabic bengali Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Dutch filipino French German Hindi indonesian Italia japanese javanese korean malay marathi persian Portugis russian Spanyol swahili swedish tamil thai turkish ukrainian Urdu Vietnam

tindakake InnerSelf on

lambang facebooklambang twitterlambang youtubeikon instagramlambang pintrestikon rss

 Goleki Paling Anyar Kanthi Email

Majalah Mingguan Ilham Saben Dina

Iklan sisih tengen ngisor

Sikap Anyar - Kemungkinan Anyar

InnerSelf.comClimateImpactNews.com | InnerPower.net
KuwasaNatural.com | WholisticPolitics.com | Pasar InnerSelf
Hak cipta © 1985 - 2021 InnerSelf Publications. Kabeh Hak Dilindhungi.