Polusi udara ana hubungane karo risiko demensia sing luwih dhuwur

wong kanthi grimy underpass mlaku liwat gambar billboard langit biru kanthi mega putih

Peneliti wis ngidentifikasi ana hubungane antara polusi udara lan bebaya dimensia sebab kabeh sing luwih gedhe. Dheweke nemokake asosiasi sing padha kanggo dimensia jinis Alzheimer.

Tim saka Universitas Washington nggunakake data saka rong proyek studi jangka panjang ing wilayah Puget Sound - sing diwiwiti ing pungkasan taun 1970an ngukur polusi udara lan liyane sing diwiwiti ing taun 1994 babagan faktor risiko demensia.

Temuan kasebut nuduhake paningkatan sithik ing polusi partikel sing apik (PM2.5 utawa partikel 2.5 mikrometer utawa luwih cilik) rata-rata sajrone dasawarsa ing alamat tartamtu ing wilayah Seattle digandhengake karo risiko demensia sing luwih gedhe kanggo wong-wong sing manggon ing alamat kasebut.

"Kita nemokake yen kenaikan 1 mikrogram saben meter kubik paparan cocog karo bebaya 16% luwih gedhe tumrap demensia sebab kabeh. Ana asosiasi sing padha kanggo demensia jinis Alzheimer, "ujare Rachel Shaffer, sing nganakake riset minangka mahasiswa doktoral ing departemen ilmu kesehatan lingkungan & pendhudhukan lan dadi pangarang utama makalah kasebut ing Perspektif Kesehatan Lingkungan.

Suwene wektu paparan

Peneliti nyawang luwih saka 4,000 warga wilayah Seattle sing terdaftar ing Studi Perubahan Dewasa ing Panginten (ACT) sing dikelola dening Kaiser Permanente Washington Research Research Institute kanthi kolaborasi karo Universitas Washington. Saka warga kasebut, para peneliti ngidentifikasi luwih saka 1,000 wong sing didiagnosis demensia ing sawetara titik wiwit Studi ACT diwiwiti ing taun 1994.


 Goleki Paling Anyar Kanthi Email

Majalah Mingguan Ilham Saben Dina

Sawise peneliti ngenali pasien dimensia, padha mbandhingake ekspos polusi rata-rata kanggo saben peserta sing umure nganti umur pasien demensia didiagnosis. Contone, yen ana wong sing didiagnosis demensia umur 72 taun, peneliti mbandhingake paparan polusi peserta liyane sajrone dasawarsa sadurunge saben wong tekan 72.

Ing analisis kasebut, para peneliti kudu nyathet pirang-pirang taun ing endi para individu kasebut mlebu ing panliten kasebut, amarga polusi udara mudhun sacara dramatis ing pirang-pirang dekade wiwit panelitian ACT diwiwiti.

Ing analisis pungkasan, peneliti nemokake mung prabédan 1 mikrogram per meter kubik ing antarane omah sing ana gandhengane karo kedadeyan demensia 16% sing luwih dhuwur. Kanggo nggawe prabédan kasebut dadi perspektif, Shaffer ujar, ing taun 2019 ana udakara 1 mikrogram per meter kubik ing polusi PM2.5 ing antarane Pasar Pike Street ing kutha Seattle lan wilayah perumahan ing Discovery Park.

Pengaruh polusi udara ing otak

"Kita ngerti dimensia berkembang sajrone wektu sing suwe. Perlu pirang-pirang taun - malah puluhan taun - supaya patologi iki berkembang ing otak lan mula kita kudu ndeleng eksposur sing nutupi jangka panjang kasebut, "ujare Shaffer.

Amarga upaya sing wis suwe kanggo nggawe database rinci polusi udara ing wilayah kita, "kita duwe kemampuan kanggo ngramal eksposur suwene 40 taun ing wilayah iki. Iki durung pernah ana ing bidang riset iki lan aspek unik ing panelitian iki. "

Saliyane data polusi udara lan demensia sing akeh banget kanggo wilayah kasebut, kekuwatan panelitian liyane kalebu riwayat alamat sing dawa lan prosedur kualitas tinggi kanggo diagnosis demensia kanggo para peserta Studi ACT.

"Duwe riwayat alamat sing bisa dipercaya, ayo entuk prakiraan polusi udara sing luwih tepat kanggo peserta panelitian," ujare pangarang senior Lianne Sheppard, profesor ilmu kesehatan lingkungan lan kerja lan biostatistik. "Ekspos kualitas tinggi iki dikombinasikake karo prosedur tindak lanjut peserta lan prosedur diagnostik standar ACT sing nyumbang marang pengaruh kebijakan potensial panliten iki."

Apa sing bisa ditindakake individu kanggo nyuda risikone?

Nalika ana akeh faktor kayata diet, olahraga, lan genetika sing ana gandhengane karo risiko tambah demensia, polusi udara saiki diakoni kalebu faktor risiko sing bisa diowahi. Asil anyar nambah bukti iki sing nuduhake polusi udara duwe efek neurodegeneratif lan nyuda paparan polusi udara bisa nyuda beban demensia.

"Kepiye carane kita ngerti peran paparan polusi udara ing kesehatan mula wiwit dipikirake yen winates banget karo masalah pernapasan, mula uga duwe efek kardiovaskular, lan saiki ana bukti-bukti efek ing otak," ujare Sheppard .

"Swara kabeh populasi, akeh wong sing kapapar. Dadi, sanajan ana owah-owahan cilik ing risiko relatif penting ing skala populasi, "ujare Shaffer. "Ana sawetara perkara sing bisa ditindakake individu, kayata nganggo topeng, sing saiki wis dadi normal amarga Covid.

"Nanging ora adil yen menehi beban kanggo individu wae. Data kasebut bisa ndhukung tumindak kebijakan luwih lanjut ing level lokal lan nasional kanggo ngontrol sumber polusi udara partikel. ”

Pengarang tambahan yaiku saka Universitas Michigan lan Universitas Washington. Institut Ilmu Kesehatan Lingkungan Nasional, Institut Penuaan Nasional, Fellowship Asosiasi Pensiun Universitas Washington, lan bab Seattle saka Prestasi Ganjaran kanggo Yayasan Ilmuwan Universitas mbiayai karya kasebut.

Source: Universitas Washington

About Author The

Jake Ellison-U. Washington

Artikel Iki Asal-Usul Ditampilake ing Masa Depan

Sampeyan May Uga Like

Agensi Jarak Jauh

BASA sing kasedhiya

Inggris Afrikaans arabic bengali Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Dutch filipino French German Hindi indonesian Italia japanese javanese korean malay marathi persian Portugis russian Spanyol swahili swedish tamil thai turkish ukrainian Urdu Vietnam

tindakake InnerSelf on

lambang facebooklambang twitterlambang youtubeikon instagramlambang pintrestikon rss

 Goleki Paling Anyar Kanthi Email

Majalah Mingguan Ilham Saben Dina

Iklan Skrip sisih tengen ngisor

Sikap Anyar - Kemungkinan Anyar

InnerSelf.comClimateImpactNews.com | InnerPower.net
KuwasaNatural.com | WholisticPolitics.com | Pasar InnerSelf
Hak cipta © 1985 - 2021 InnerSelf Publications. Kabeh Hak Dilindhungi.