Kehilangan untu nyebabake risiko demensia, nanging gigi palsu bisa mbantu

Denture ing segelas banyu

Kehilangan untu minangka faktor risiko gangguan kognitif lan demensia — lan saben gigi ora ilang, risiko penurunan kognitif tuwuh, miturut analisis anyar.

Risiko kasebut ora signifikan ing antarane para wong tuwa sing nganggo untu untu, nanging nuduhake manawa perawatan kanthi gigi palsu saiki bisa dilindhungi saka penurunan kognitif.

Udakara siji saka enem wong diwasa umur 65 utawa luwih wis ilang untu, miturut Pusat Kontrol lan Pencegahan Penyakit. Panliten sadurunge nuduhake ana hubungane antara ilang untu lan fungsi kognitif suda, karo peneliti nyedhiyakake macem-macem panjelasan babagan tautan iki.

Kanggo untu, untu sing ilang bisa nyebabake kesulitan ngunyah, sing bisa nyebabake kekurangan nutrisi utawa ningkatake otak. Badan riset sing saya akeh uga nuduhake ana hubungane karo penyakit permen karet - penyebab utama ngilangi untu-lan penurunan kognitif. Kajaba iku, ngilangi untu bisa uga nuduhake kekurangan sosial ekonomi sajrone urip sing uga dadi faktor risiko penurunan kognitif.


 Goleki Paling Anyar Kanthi Email

Majalah Mingguan Ilham Saben Dina

"Amarga akeh wong sing didiagnosis penyakit Alzheimer lan demensia saben taun, lan kesempatan kanggo ningkatake kesehatan oral sajrone umur, penting kanggo luwih ngerti hubungane kesehatan kesehatan oral lan penurunan kognitif, "ujare penulis senior Bei Wu, profesor kesehatan global ing Universitas New York Rory Universitas Perawat Meyers lan direktur co-inkubator NYU Aging.

Wu lan kanca-kancane nindakake analisis meta nggunakake panelitian longitudinal babagan ngilangi untu lan gangguan kognitif. 14 panelitian sing kalebu ing analisis nyakup 34,074 wong diwasa lan 4,689 kasus wong sing ngalami fungsi kognitif.

Peneliti nemokake manawa wong diwasa sing luwih akeh ngilangi untu duwe risiko 1.48 kaping luwih ngalami gangguan kognitif lan 1.28 kali luwih resiko didiagnosis ngalami demensia, sanajan sawise ngontrol faktor liyane.

Nanging, untu diwasa sing ilang biasane duwe gangguan kognitif yen ora duwe untu (23.8%) dibandhingake karo untu untu (16.9%); analisis luwih lanjut ngandhakake manawa ana hubungane antara ngilangi untu lan gangguan kognitif ora signifikan nalika para peserta ngalami untu untu.

Peneliti uga nganakake analisis nggunakake subset wolung panliten kanggo nemtokake manawa ana asosiasi "respon dosis" ing antarane ngilangi untu lan gangguan kognitif-kanthi tembung liya, yen luwih akeh untu sing ilang gegandhengan karo risiko kognitif sing luwih dhuwur. nyuda Temuan kasebut ngonfirmasi hubungan iki: saben waos tambahan sing ilang digandhengake karo 1.4% tambah risiko gangguan kognitif lan 1.1% tambah risiko didiagnosis demensia.

"Hubungan 'respon dosis' ing antarane jumlah untu sing ilang lan risiko fungsi kognitif sing nyuda kanthi substansial nguatake bukti sing ngubungake ngilangi untu dadi gangguan kognitif, lan menehi sawetara bukti yen ngilangi untu bisa uga prédhiksi penurunan kognitif," ujare Xiang Qi, a calon doktor saka NYU Meyers.

"Temuan kasebut negesake pentinge njaga kesehatan oral lan peranane kanggo njaga fungsi kognitif," ujare Wu.

Kertas kasebut ditampilake ing JAMDA: Jurnal Kedokteran Post-Acute lan jangka panjang. Pengarang tambahan saka Universitas Fudan lan Universitas Duke.

Institut Kesehatan Nasional ndhukung karya kasebut.

Source: NYU

About Author The

Rachel Harrison-NYU

buku_kesehatan

Artikel iki asale diterbitake ing Futurity

Sampeyan May Uga Like

Liyane Miturut Panganggit Iki

BASA sing kasedhiya

Inggris Afrikaans arabic bengali Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Dutch filipino French German Hindi indonesian Italia japanese javanese korean malay marathi persian Portugis russian Spanyol swahili swedish tamil thai turkish ukrainian Urdu Vietnam

tindakake InnerSelf on

lambang facebooklambang twitterlambang youtubeikon instagramlambang pintrestikon rss

 Goleki Paling Anyar Kanthi Email

Majalah Mingguan Ilham Saben Dina

Sikap Anyar - Kemungkinan Anyar

InnerSelf.comClimateImpactNews.com | InnerPower.net
KuwasaNatural.com | WholisticPolitics.com | Pasar InnerSelf
Hak cipta © 1985 - 2021 InnerSelf Publications. Kabeh Hak Dilindhungi.