Wong tuwa ora duwe bau amarga sawetara perkara, nanging liyane

  Pasangan tuwa ngambu jamur bebarengan

Rasa mambu kanggo wong tuwa wis surut nalika nerangake daging, nanging dudu vanila, lapor peneliti.

Peneliti ngrampungake kesimpulan kasebut sawise mriksa klompok gedhe Danes sing luwih tuwa lan pemahaman intensitas kanggo bau panganan umume.

The pangertèn mambu mboko sithik wiwit mudhun saka kira-kira umur 55. Nganti saiki, diyakini manawa bau siji umume mudhun kanthi nambah umur. Nanging, panaliten anyar nglaporake manawa ambu panganan tartamtu luwih akeh kena pengaruh tinimbang liyane.

Eva Honnens de Lichtenberg Broge saka departemen ilmu pangan ing Universitas Copenhagen lan kanca-kanca peneliti wis nyoba kemampuan Danes sing luwih tuwa bisa ngrasakake ambu panganan saben dinane. Peneliti ngukur sepira wong tuwa sing wis tuwa ngerteni ambune panganan sing beda-beda, uga rasa ambune ambune.


 Goleki Paling Anyar Kanthi Email

Majalah Mingguan Ilham Saben Dina

"Panliten nuduhake manawa pangrasane bau sing mudhun ing antarane para wong tuwa wis luwih rumit tinimbang sadurunge dipercaya. Nalika kemampuan ngambu daging goreng, bawang, lan jamur pancen wis lemes, mambu jeruk, raspberry, lan vanilla uga diwasa luwih enom. Mula, pangrasane mambu kanggo wong tuwa sing saya tuwa saya katon spesifik. Sing menarik tenan yaiku sepira sampeyan kaya ambu durung mesthi gumantung karo pemahaman intensitas "ujare Eva Honnens de Lichtenberg Broge.

Contone, rasa seneng wong kanggo mambu panganan kaya-kaya ora kena pengaruh kanggo daging goreng, bawang, lan jamur, sanajan penurunan persepsi intensitas paling gedhe katon amarga ambune bau khusus kasebut. Uga kemampuan ngambu kopi, kalebu, sanajan ora seneng ambune kopi kanthi derajat sing padha karo wong diwasa enom.

Subjek tes kalebu 251 Dane antarane umur 60 lan 98 lan klompok kontrol sing kasusun saka 92 wong ing antarane umur 20 lan 39.

Ora nggunakake ambu saka bahan kimia, sing umume minangka prosedur nalika nyoba indra bau, Eva Honnens de Lichtenberg Broge nggawe kit tes kalebu 14 ambu panganan alami sing wis dingerteni saka saben dinten, kalebu daging babi, bawang, roti panggang, asparagus, kopi, kayu manis, oranye, lan vanila. Aroma wangi kasebut digawe utamane saka minyak esensial lan disajikake kanggo nyoba subyek kanthi nyedhot teken.

Peneliti milih bau panganan adhedhasar panganan lan piring sing umume dikonsumsi wong tuwa lan seneng banget miturut rencana makan lan survey saka perusahaan katering Denmark sing nyedhiyakake panganan kanggo para tuwa.

Peneliti mung bisa ngira-ngira sebabe rasa bau sing mudhun ing wong diwasa luwih tuwa umume mambu, lan kenapa, ing sawetara kasus, rasa seneng umume ora kena pengaruh. Kajaba iku, durung dingerteni kenapa penurunan intensitas paling umum kanggo daging goreng, bawang, lan jamur - panganan sing diarani "gurih" utawa umami ing alam.

"Iki bisa uga amarga kasunyatan iki minangka bau panganan sing umum yaiku rasa asin utawa umami minangka unsur rasa sing dominan. Wis dingerteni manawa uyah minangka rasa dhasar sing paling disengaja dening tuwa. Amarga rasa lan mambu gegandhengan banget nalika nerangake panganan, pangerten kita babagan aroma bisa uga bakal ganggu yen rasa rasa uyah ora bisa diwiwiti, ”jlentrehe Eva Honnens de Lichtenberg Broge.

Peneliti ngarep-arep manawa temuan kasebut bisa digunakake dening wong-wong sing makarya kanggo ningkatake dhaharan lan pengalaman mangan kanggo wong tuwa. Angka kasebut nuduhake manawa setengah saka 65 sing mlebu rumah sakit Denmark kurang gizi. Iki uga ditrapake kanggo siji saka limang warga omah jompo.

Nalika pangertèn mambu iku penting kanggo ngrangsang napsu lan tingkat serotonin kita uga, miturut Eva Honnens de Lichtenberg Broge, panliten nuduhake yen sensitivitas rasa bau ora kudu ditemtokake. Kanggo pirang-pirang bau panganan, rasa ora enak responden ora bakal owah, sanajan kemampuane ngerteni wis mudhun.

"Asil kita nuduhake yen sajrone ambu ora enak bisa dingerteni, intensitase ora bakal nemtokake manawa sampeyan seneng utawa ora. Dadi, yen pengin nambah pengalaman panganan kanggo wong tuwa, luwih penting kanggo nggatekake apa sing disenengi lan ora kepengin weruh aroma apa sing katon ringkih, "ujare Eva Honnens de Lichtenberg Broge.

Panaliten kasebut katon ing Kualitas lan Preferensi panganan.

Panliten kasebut minangka bagean saka proyek ELDORADO. Proyek kasebut bertujuan kanggo sinau kepiye munisipalitas kutha Denmark bisa nambah kekarepane wong tuwa sing manggon ing omah supaya mangan luwih akeh, supaya bisa ngindhari kekurangan gizi. Proyek ELDORADO adhedhasar departemen ilmu pangan lan dipimpin dening Wender Bredie.

Source: Universitas Kopenhagen

About Author The

Maria Hornbek-Copenhagen

buku_kesehatan

Artikel iki asale diterbitake ing Futurity

Sampeyan May Uga Like

BASA sing kasedhiya

Inggris Afrikaans arabic bengali Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Dutch filipino French German Hindi indonesian Italia japanese javanese korean malay marathi persian Portugis russian Spanyol swahili swedish tamil thai turkish ukrainian Urdu Vietnam

tindakake InnerSelf on

lambang facebooklambang twitterlambang youtubeikon instagramlambang pintrestikon rss

 Goleki Paling Anyar Kanthi Email

Majalah Mingguan Ilham Saben Dina

Sikap Anyar - Kemungkinan Anyar

InnerSelf.comClimateImpactNews.com | InnerPower.net
KuwasaNatural.com | WholisticPolitics.com | Pasar InnerSelf
Hak cipta © 1985 - 2021 InnerSelf Publications. Kabeh Hak Dilindhungi.