5 perkara sing sampeyan kudu ngerti babagan varian Delta

Nomer 5 warna sing dicet ing rana lawang ireng toko

Amarga galur virus corona anyar, sing diarani varian Delta, nyebar, para ahli nganggep serius.

Kanggo kaping pisanan ing luwih saka setaun, kita duwe pangarep-arep utawa utawa paling optimisme sing ati-ati - yen pandemi kasebut bisa mundur. Nanging para ahli pengin supaya kita ngerti manawa isih ana masalah sing anyar wujud virus kasebut bisa nggawa maneh, lan bisa uga luwih kuat.

Ing saindenging jagad, "Delta mesthi bakal nyepetake pandemi."

Masalah utama saiki yaiku varian Delta, galur virus SARS-CoV-2 sing bisa nular (sing luwih parah), sing pisanan diidentifikasi ing India ing wulan Desember. Banjur cepet nyapu negara kasebut lan Inggris Raya uga, sing nyebabake akeh infeksi lan kematian. Kasus Delta pertama ing Amerika Serikat didiagnosis sawetara wulan kepungkur (ing wulan Maret) lan saiki kasus ing kene saya akeh.

Inci Yildirim, spesialis penyakit infeksi anak-anak Yale Medicine lan ahli vaksin, ora kaget karo kedadeyan kasebut. "Kabeh virus saya suwe saya suwe saya owah lan saya owah nalika nyebar lan nurun," jarene.


 Goleki Paling Anyar Kanthi Email

Majalah Mingguan Ilham Saben Dina

Nanging siji perkara sing istimewa babagan Delta yaiku carane cepet nyebar, ujare F. Perry Wilson, ahli epidemiologis Kedokteran Yale. Ing saindenging jagad, dheweke ujar, "Delta mesthi bakal nyepetake pandemi iki."

Saka sing kita ngerti saiki, wong sing divaksinasi nglawan coronavirus katon aman saka Delta, nanging sapa wae sing ora divaksinasi lan ora praktik strategi nyegah dokter duwe risiko kena infeksi dening varian anyar.

Mangkene limang perkara sing kudu sampeyan ngerteni babagan varian Delta:

1. Delta luwih nular tinimbang galur virus liyane

Delta minangka jeneng B.1.617.2. varian, mutasi SARS-CoV-2 sing asale muncul ing India. Kasus Delta pertama diidentifikasi ing Desember 2020, lan galur nyebar kanthi cepet, ora suwe dadi virus dadi virus dominan ing India banjur ing Inggris. Ing pungkasan wulan Juni, Delta wis nyipta luwih saka 20% kasus ing AS, miturut perkiraan Pusat Kontrol dan Pencegahan Penyakit (CDC). Angka kasebut saya mundhak kanthi cepet, nyebabake ramalan yen galur kasebut bakal dadi varian dominan ing Amerika Serikat.

"Sejatine cukup dramatis kepriye tingkat pertumbuhane bakal ganti."

Organisasi Kesehatan Dunia (WHO) ngarani versi virus iki “paling cepet lan cepet”. Ing pertengahan Juni, ing CDC label Delta minangka "macem-macem keprihatinan," nggunakake sebutan sing uga diwenehake kanggo galur Alpha sing pisanan muncul ing Inggris Raya, galur Beta sing pisanan muncul ing Afrika Selatan, loro varian Epsilon sing pisanan didiagnosis ing AS, lan galur Gamma dikenali ing Brasil. (Konvensi penamaan anyar kanggo varian digawe dening WHO ing wiwitan wulan Juni minangka alternatif jeneng angka.)

"Sejatine cukup dramatis yen tingkat pertumbuhan bakal ganti," ujare Wilson. Delta nyebar 50% luwih cepet tinimbang Alpha, sing 50% luwih akeh nular tinimbang galur asli SARS-CoV-2 - nggawe varian anyar 75% luwih nular tinimbang sing asli, ujare.

"Ing lingkungan sing durung rampung - sing ora ana sing divaksinasi utawa nganggo topeng - diprakirake manawa rata-rata wong sing kena infeksi galur virus asli bakal nginfeksi 2.5 wong liya," ujare Wilson. "Ing lingkungan sing padha, Delta bakal nyebar saka siji wong bisa uga 3.5 utawa 4 wong liyane."

"Amarga matématika, tuwuh saya cepet lan luwih cepet," jarene. "Dadi, apa sing katone tingkat infeksi sing cukup bisa nyebabake virus bisa dominasi kanthi cepet - kaya sing kita tingali saiki. Delta ngungkuli kabeh perkara liyane lan dadi galur sing dominan. "

2. Wong sing durung divaksinasi duwe risiko

Wong sing durung nate divaksinasi nglawan COVID-19 paling beresiko. Ing AS, ana sawetara wong sing ora divaksinasi ing negara-negara Kidul lan Appalachian kalebu Alabama, Arkansas, Georgia, Mississippi, Missouri, lan Virginia Barat, ing endi angka vaksinasi kurang (ing sawetara negara kasebut, jumlah kasus isih ana mundhak sanajan sawetara negara liya ngangkat watesan amarga kasuse bakal mudhun).

"Yen sampeyan ora divaksinasi lan layak kanggo vaksin, sing paling apik yaiku vaksin."

Kids lan wong enom uga kuwatir. “A sinau anyar saka Inggris nuduhake manawa bocah-bocah lan wong diwasa sing umur 50 taun umume 2.5 kena infeksi Delta, ”ujare Yildirim. Lan nganti saiki, ora ana vaksin sing disetujoni kanggo bocah-bocah umur 5 nganti 12 taun ing AS, sanajan AS lan sawetara negara liya duwe vaksin resmi kanggo bocah enom lan bocah cilik utawa sing lagi nganggep.

"Nalika klompok umur sing luwih tua divaksinasi, wong-wong sing wis luwih enom lan ora divaksinasi bakal duwe resiko luwih dhuwur yen bakal COVID-19 kanthi varian apa wae, "ujare Yildirim. "Nanging Delta kayane luwih mengaruhi klompok umur sing luwih enom tinimbang varian sadurunge."

3. Delta bisa nyebabake 'wabah hyperlocal'

Yen Delta terus obah kanthi cepet kanggo nyepetake pandemi, Wilson ujar manawa pitakon paling gedhe yaiku babagan transmisibilitas-pira wong sing bakal entuk varian Delta lan sepira kepiye nyebar?

Wangsulan bisa gumantung, ing bagean, ing omah sampeyan - lan pinten wong ing lokasi sampeyan divaksinasi, jarene. "Aku ngarani 'vaksinasi tambal sulam,' ing endi sampeyan duwe kanthong-kanthong iki sing divaksinasi banget sing jejer karo panggonan sing duwe vaksinasi 20%," ujare Wilson. "Masalahe yaiku supaya virus iki bisa mlumpat, mlumpat, lan mlumpat saka wilayah sing divaksinasi ora apik menyang wilayah liyane."

Ing sawetara kasus, kutha vaksinasi rendah sing dikepung karo wilayah vaksinasi sing dhuwur bisa uga ana virus sing ana ing watese, lan asile bisa uga "wabah hyperlocal," jarene. "Banjur, pandemi iki bisa uga beda karo sing wis kita deleng sadurunge, ing endi ana titik nyata ing saindenging negara."

Sawetara ahli ujar manawa AS duwe posisi sing apik amarga tingkat vaksinasi sing cukup dhuwur — utawa Delta sing bakal menang bakal entuk lomba antara tingkat vaksinasi lan varian kasebut. Nanging yen Delta tetep obah kanthi cepet, nikelake infeksi ing AS bisa nambah kurva COVID-19 munggah, ujare Wilson.

Dadi, tinimbang pandemi telung utawa patang taun yen peter metu cukup akeh wong sing divaksinasi utawa kebal alami (amarga padha ngalami kena virus), uptick ing kasus bakal dikompres dadi wektu sing luwih cekak.

"Kayane meh kaya perkara sing apik," ujare Wilson. "Ora."

Yen akeh wong sing kena infeksi sekaligus ing wilayah tartamtu, sistem perawatan kesehatan lokal bakal kewalahan, lan luwih akeh wong sing bakal mati, ujare. Sanajan kedadeyan kasebut cenderung kurang kedadeyan ing AS, iki bakal kedadeyan ing bagean liya ing jagad iki, ujare. "Iku sing kudu kuwatir banget."

4. Masih akeh sing kudu sinau babagan Delta

Siji pitakon penting yaiku apa galur Delta bakal nggawe sampeyan luwih lara tinimbang virus asli. "Adhedhasar rawat inap ing rumah sakit sing dilacak ing Inggris Raya [sing udakara ana sak wulan sadurunge AS karo Delta], varian kasebut bisa uga luwih patogenetik," ujare Wilson. Nalika perlu riset luwih lengkap, informasi awal babagan keruwetan saka Delta kalebu a sinau saka Skotlandia sing nuduhake varian Delta udakara kaping pindho kemungkinan Alpha bisa ngasilake rumah sakit ing individu sing ora divaksinasi (lan vaksin nyuda resiko kasebut kanthi signifikan).

Pitakon liyane fokus ing babagan Delta kanggo awak. Wis ana laporan gejala sing beda karo sing ana gandhengane karo galur virus coronavirus asli, ujare Yildirim. “Kayane watuk lan ambune ora umum. Lan nyeri sirah, sakit tenggorokan, irung, lan demam saiki adhedhasar survey paling anyar ing Inggris, sing luwih saka 90% kasus kasebut amarga galur Delta, "jarene.

Ora jelas apa Delta bisa nyebabake kasus terobosan sing luwih akeh - infeksi ing wong sing divaksinasi utawa duwe kekebalan alami saka infeksi COVID-19 sadurunge, sing saiki wis langka.

"Terobosan minangka pitakon gedhe," ujare Wilson. "Paling ora kanthi kakebalan saka vaksin mRNA, kayane ora bakal dadi masalah."

Analisis Inggris Kesehatan Umum (ing preprint sing durung ditinjau rezeki) nuduhake paling ora rong vaksin efektif tumrap Delta. Vaksin Pfizer-BioNTech yaiku 88% efektif tumrap penyakit gejala lan 96% efektif tumrap rawat inap saka Delta ing panliten, dene Oxford-AstraZeneca (sing dudu vaksin mRNA) 60% efektif tumrap penyakit gejala lan 93% efektif nglawan rawat inap. Panaliten kasebut nglacak peserta sing divaksinasi kanthi dosis sing disaranake.

"Dadi, risiko sampeyan luwih murah tinimbang wong sing durung divaksinasi lan sampeyan luwih aman tinimbang sadurunge vaksin," ujare Yildirim.

Data efektifitas vaksin liyane nglawan Delta durung kasedhiya, nanging sawetara ahli percaya Moderna bisa uga padha karo Pfizer, amarga kalorone kalebu vaksin mRNA. Ora ana informasi babagan efektivitas Johnson & Johnson nglawan Delta, sanajan wis kabukten bisa nyegah rumah sakit lan kematian wong sing kena infeksi varian liyane.

Bakal dibutuhake wong sing divaksinasi nembak nyurung kanggo nglindhungi Delta? Sepisan maneh, bakal cepet ngerti apa kita butuh modifikasi penguat kanggo target varian Delta — utawa varian liyane. (Uga para ahli durung ngerti manawa manawa wong sing divaksinasi mbutuhake tembakan tambahan ing sawetara titik kanggo ningkatake kekebalan sakabèhé saka nembak pisanan.)

Ana pitakon lan keprihatinan tambahan babagan Delta, kalebu Delta Plus - sawijining subvariant Delta, sing ditemokake ing AS, Inggris, lan negara-negara liyane. "Delta Plus duwe siji mutasi tambahan kanggo varian Delta," ujare Yildirim. Mutasi iki, sing diarani K417N, mengaruhi protein lonjakan sing dibutuhake virus kanggo nginfeksi sel, lan target utama kanggo mRNA lan vaksin liyane, ujare.

"Delta Plus wis dilaporake pisanan ing India, nanging jinis mutasi kacarita ing macem-macem kayata Beta sing muncul sadurunge. Perlu luwih akeh data kanggo nemtokake tingkat panyebaran nyata lan pengaruh saka varian anyar iki kanggo beban lan asil penyakit, "tambah Yildirim.

5. Vaksinasi minangka perlindungan paling apik tumrap Delta

Sing paling penting sing bisa sampeyan lakoni kanggo nglindhungi awak saka Delta yaiku divaksinasi kanthi lengkap, ujare dokter. Iki tegese yen sampeyan entuk vaksin rong dosis kayata Pfizer utawa Moderna, umpamane, sampeyan kudu entuk rong tembakan banjur ngenteni wektu rong minggu sing disaranake supaya nembak kasebut ditrapake. Apa sampeyan divaksinasi utawa ora, sampeyan uga kudu ngetutake pedoman pencegahan CDC sing kasedhiya divaksinasi lan ora divaksinasi wong.

"Kaya kabeh perkara ing urip, iki minangka penilaian risiko sing isih ana," ujare Yildirim. "Yen cerah lan sampeyan bakal ana ing njaba ruangan, sampeyan kudu nganggo sunscreen. Yen sampeyan ana ing kumpul sing rame, bisa uga ana wong sing durung divaksinasi, sampeyan topeng lan njaga jarak sosial. Yen sampeyan ora vaksinasi lan layak kanggo vaksin, sing paling apik yaiku sampeyan kudu nindakake njaluk divaksinasi. "

Mesthine, ana akeh wong sing ora bisa entuk vaksin, amarga dhokter menehi saran supaya dheweke ora gelem amarga alasan kesehatan utawa amarga logistik utawa kangelan nggawe blokir dalan - utawa bisa uga ora milih. Apa varian Delta cukup kanggo nyengkuyung sapa sing bisa divaksinasi? Ora ana sing ngerti apa-apa, nanging bisa uga, ujare Wilson, sing nyengkuyung sapa wae sing takon babagan vaksinasi kanggo ngobrol karo dokter kulawarga.

"Yen ana wabah lokal, tarif vaksin mundhak," ujare Wilson. "Kita ngerti manawa wong sing sampeyan kenal lara nemen lan menyang rumah sakit, bisa ngganti kalkulus risiko sampeyan kanthi sithik. Iki bisa miwiti kedadeyan luwih akeh. Aku ngarep-arep bisa ndeleng angka vaksin mundhak. ”

Sumber: Kathy Katella kanggo Universitas Yale

About Author The

Yale

buku_kesehatan

Artikel iki asale diterbitake ing Futurity

Sampeyan May Uga Like

Liyane Miturut Panganggit Iki

BASA sing kasedhiya

Inggris Afrikaans arabic bengali Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Dutch filipino French German Hindi indonesian Italia japanese javanese korean malay marathi persian Portugis russian Spanyol swahili swedish tamil thai turkish ukrainian Urdu Vietnam

tindakake InnerSelf on

lambang facebooklambang twitterlambang youtubeikon instagramlambang pintrestikon rss

 Goleki Paling Anyar Kanthi Email

Majalah Mingguan Ilham Saben Dina

Iklan sisih tengen ngisor

Sikap Anyar - Kemungkinan Anyar

InnerSelf.comClimateImpactNews.com | InnerPower.net
KuwasaNatural.com | WholisticPolitics.com | Pasar InnerSelf
Hak cipta © 1985 - 2021 InnerSelf Publications. Kabeh Hak Dilindhungi.