Mayuta-yuta sing nolak salah sawijining gaman paling apik kanggo manungsa kanggo nylametake nyawane: Vaksin

gambar Vaksinasi wis nylametake pirang-pirang yuta jiwa sajrone sejarah. Phynart Studio / E + saka Getty Images

Hakim federal nolak tuntutan hukum sing diajukake dening karyawan ing rumah sakit Houston sing ora pengin divaksinasi COVID-19, negesake yen vaksin COVID-19 ora aman. Ing keputusan tanggal 12 Juni 2021, Hakim distrik AS Lynn Hughes nolak pratelan penggugat timbal yen vaksin kasebut eksperimen lan mbebayani.

Kasus iki minangka indikasi kepiye akeh wong pracaya manawa vaksin COVID-19 bisa mateni utawa ngrusak dheweke kanthi sawetara cara. Nanging minangka ilmuwan ing Kesehatan umum, penyakit infèksius lan pangembangan vaksin, kita ngerti manawa pratelan kasebut ora mung palsu - bisa uga nyebabake. Ing AS saiki, mayoritas akeh rawat inap lan tiwas ing rumah sakit saka COVID-19 kedadeyan ing antarane sing durung divaksinasi.

Sajrone sejarah, vaksin ngidini manungsa dadi sukses nglawan penyakit virus - sawetara nganti pungkasan dibasmi. Ing kene, kita ngrampungake peran vaksinasi kanggo nglawan penyakit infeksi, nggambarake manawa mupangate luwih gedhe tinimbang risiko lan nerangake kenapa kabeh wong pengin vaksin nglawan COVID-19.

Wong sing arep divaksinasi dening panyedhiya layanan kesehatan katon ing jendhela. Vaksinasi mung efektif yen kabeh duwe peran. andreswd / E + ing Getty Images


 Goleki Paling Anyar Kanthi Email

Majalah Mingguan Ilham Saben Dina

Nganyari sistem kekebalan awak

Vaksin minangka salah sawijining intervensi kesehatan masarakat sing paling inovatif ing sejarah medis. Dheweke ngaktifake gaman manungsa sing paling efektif tumrap virus sing ana - sistem kekebalan awake dhewe.

Vaksin nuduhake sistem kekebalan kaya virus lan awak supaya bisa ngasilake kanthi spesifik antibodi kanggo virus kasebut. Antibodi kasebut banjur kaiket lan ora aktif utawa ngrusak virus sing nyerang.

Saliyane antibodi, sistem kekebalan awak uga ngasilake limfosit aktif kekebalan awak diprogram kanggo khusus nggoleki, ngikat lan ngrusak virus sing nyerang. Bebarengan, antibodi kasebut lan limfosit aktif kekebalan mbantu sistem kekebalan kanthi cepet ngenali virus lan asring ngilangi sadurunge host ngerti yen wis kena. Tanggepan kekebalan uga nyuda konsekuensi infeksi nganti kurang saka gejala suntingan.

Senjata paling anyar tumrap virus: vaksin mRNA

vaksin mRNA mung ngemot kode genetik kanggo protein lunjakan virus COVID-19 digunakake kanggo nempel ing sel, dudu virus kasebut dhewe. Kode iki ngemot sistem kekebalan awak kanggo ngenali protein paku lan nggawe antibodi. Nalika virus COVID-19 sing nyata teka, sistem kekebalan banjur disiapake kanggo nggawe antibodi nglawan protein paku penjajah lan ngganggu mlebu sel.

Teknologi iki mung anyar kaya sing durung digunakake nalika COVID-19 muncul. Tes teknologi mRNA wis aktif wiwit awal taun 1990an.

teknologi mRNA menehi instruksi awak babagan cara nglindhungi awake dhewe saka virus.

Sampeyan njupuk ing setaun kanggo nggawe vaksin mRNA nglawan COVID-19. Iki ora amarga proses kasebut cepet-cepet, nanging amarga coronavirus wis disinaoni kanthi rinci babagan wabah sadurunge. Ilmuwan ngerti sadurunge cara mblokir coronavirus saka infeksi sel.

Reaksi jangka pendek sing dialami masarakat nalika nampa vaksin Pfizer lan Moderna, kaya perih otot lan lemes, yaiku awak sing nambah sistem kekebalan awak kanggo nyerang protein sing diprentah nggawe. Reaksi iki minangka tandha sing apik - tegese sistem kekebalan awak bisa digunakake. Elinga yen ora ana vaksin sing digunakake saiki bisa nyebabake penyakit sing dirancang kanggo nyegah.

Efek samping saka vaksin

Kandhane, vaksin virus ora bebas risiko. Amarga kamanungsan pancen beda-beda, mesthi bakal ana pecahan cilik saka populasi sing kurang reaksi ing salah siji utawa luwih saka vaksin kasebut. úa. Nanging risiko sing padha uga ditrapake kanggo umum, pangobatan sing asring digunakake, kayata aspirin utawa insulin, sing ora bisa digunakake kanthi aman dening kabeh wong. Masyarakat tetep nggunakake obat kasebut amarga mupangate luwih gedhe tinimbang risiko.

Ana wis laporan nyaranke pati sing kedadeyan ora suwe sawise administrasi vaksin amarga vaksin kasebut. Nanging ana durung ana link panyebab sing dikonfirmasi ing antarane kematian kasebut lan vaksin COVID-19. Kemungkinan mayoritas pati kasebut ora sengaja. Contone, udakara 7,800 wong tiwas ora ana hubungane karo vaksin COVID-19 sing kedadeyan saben dina ing AS Yen kabeh populasi divaksinasi sekaligus, bisa uga mikir yen kira-kira 7,800 korban jiwa sing kedadeyan dina kasebut disebabake vaksin kasebut. Nanging iki ora bakal bener.

Masyarakat uga kudu eling yen upaya vaksinasi dini menehi prioritas kanggo wong tuwa, asring nandhang lara fasilitas perawatan jangka panjang. Amarga wis tuwa lan ora kuwat, mula ora ana sebutan sing tiwas amarga sebab alami utawa penyakit liyane sing umume wis tuwa nalika periode vaksinasi. Iki ora ateges manawa vaksin kasebut nyebabake pati kasebut.

Tanggung jawab kolektif manungsa kanggo nglawan COVID-19

Vaksin kalebu intervensi paling aman nglawan penyakit virus - lan ora nganggo obat sintetik menyang awak, nanging kanthi ngaktifake lan nglatih sistem kekebalan awak dhewe kanggo ngenali lan ngrusak penjajah virus.

Yen jalur transmisi virus diblokir nganti cukup dhuwur kakebalan, penyakit sing disebabake dening virus - lan kadang virus kasebut dhewe - bisa nyuda utawa ilang. Contone, cacar dibasmi ing taun 1980 amarga ana upaya vaksinasi global sing terkoordinasi. Nanging sadurunge mateni 300-500 yuta wong ing abad kaping 20 wae.

Vaksinasi mbantu mbasmi cacar ing saindenging jagad.

Kanggo vaksin virus dadi efektif, ora cukup mung sawetara wong sing divaksinasi. Wong-wong sing milih ora melu usaha vaksinasi ora mung duwe risiko cacat lan mati. Dheweke uga bisa dadi waduk kanggo virus supaya tetep aktif lan mutasi duweni potensi dadi luwih memateni kanggo kabeh wong - kalebu sing wis divaksinasi. Galur COVID-19 wis muncul sing duwe luwih gedhe panularan, ditingkatake kabecikan lan macem-macem kemampuan kanggo nyingkiri kakebalan saka vaksin.

Kasunyatan manawa gaman anyar digawe lan dikerahkan kanggo nglawan COVID-19 tegese perang manungsa nglawan kabeh penyakit virus bisa lan kudu diperbaharui kanthi nambah semangat. Milih ora nggunakake vaksin kasebut bakal dadi negosiasi tragis tanggung jawab kolektif kita lan nyuda salah sawijining penemuan kesehatan masyarakat sing paling penting. Menang perang nglawan COVID-19 lan virus liyane - lan penyakit, cacat lan pati sing disebabake - mbutuhake kita kabeh duwe peranan.

About Author The

S. Jay Olshansky, Profesor Epidemiologi lan Biostatistik, Universitas Illinois ing Chicago

buku_kesehatan

Artikel iki wiwitane ditampilake ing The Conversation

Sampeyan May Uga Like

BASA sing kasedhiya

Inggris Afrikaans arabic bengali Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Dutch filipino French German Hindi indonesian Italia japanese javanese korean malay marathi persian Portugis russian Spanyol swahili swedish tamil thai turkish ukrainian Urdu Vietnam

tindakake InnerSelf on

lambang facebooklambang twitterlambang youtubeikon instagramlambang pintrestikon rss

 Goleki Paling Anyar Kanthi Email

Majalah Mingguan Ilham Saben Dina

Sikap Anyar - Kemungkinan Anyar

InnerSelf.comClimateImpactNews.com | InnerPower.net
KuwasaNatural.com | WholisticPolitics.com | Pasar InnerSelf
Hak cipta © 1985 - 2021 InnerSelf Publications. Kabeh Hak Dilindhungi.