Cara Waras Saka Burnout lan Stres Kerja Kronik

Cara Waras Saka Burnout lan Stres Kerja Kronik Burnout saya mundhak. Lampu Cahya / Shutterstock

Sampeyan bisa uga wis nate krungu babagan burnout - lan sampeyan uga bisa ngrasakake. Disebabake dening stres kerja kronis, ditondoi kanthi pratandha kayata lemes emosional, kurang energi, lan ora kepenak kerja - lan wis ana gandhengane karo kahanan fisik kayata penyakit kardiovaskular lan nyeri muskuloskeletal.

Tekanan kerja diaktifake sistem hormonal, metabolisme, kekebalan lan kardiovaskular. Yen respon awak iki dipicu asring banget, utawa suwe banget, dheweke gagal bali menyang normal lan bisa ngowahi awak kita respon imun lan inflamasi. Pangowahan kasebut bisa uga nyebabake kahanan fisik liyane - kayata penyakit jantung koroner.

Sanajan mrikso saka kahanan kerja lan budaya perlu kanggo ngatasi kenaikan wong sing ngalami burnout, isih ana akeh prekara sing bisa ditindakake kanggo ngrampungake saiki. Cara sing paling penting kanggo nyegah burnout yaiku pemulihan.

Burnout minangka akibat saka stres kerja kronis sajrone wektu sing suwe. Wis telung komponen:


 Goleki Paling Anyar Kanthi Email

Majalah Mingguan Ilham Saben Dina

  1. Keletihan emosi (krasa kesel, lemes, frustasi lan kesel);
  2. Sinisme utawa detasemen (ora peduli karo rekan kerja utawa klien);
  3. Kelangan marem ing sawijining pakaryan.

Nanggulangi burnout babagan mari maneh saka nyambut gawe, tinimbang fokus dadi luwih produktif utawa luwih apik ing karya kasebut. Riset terus nuduhake pentinge mbalekake saka a saben dina.

Pemulihan tegese golek wektu utawa papan kanggo sampeyan yen ora melu prekara sing ana gandhengane karo kerja utawa stres. Pemulihan yaiku nggawa respons fisiologis, kayata kortisol (hormon stres utama), bali menyang level awal. Pemulihan sing tepat mbantu sampeyan rumangsa luwih semangat lan antusias ngadhepi dina liyane ing papan kerja. Pemulihan bisa ditindakake sajrone dina kerja (pemulihan internal) lan njaba karya (pemulihan eksternal).

Jinis pemulihan

Pemulihan internal yaiku menehi rasa lega saka stres kanthi nggunakake wektu sing sithik sajrone kerja kanggo nyuda reaksi stres awak. Iki kalebu kalebu istirahat cendhak, olahraga napas, utawa ngoper tugas nalika krasa lemes mental utawa fisik. Dadi, yen sampeyan duwe sawetara menit kanggo nylametake tugas utawa rapat, luwih becik sampeyan nyoba santai tinimbang mriksa email lan ngalami stres anyar.

Sawise kerja, kita duwe kesempatan kanggo pemulihan eksternal. Iki minangka perkara sing kita lakoni ing njaba tugas kanggo ngatasi stres. Ora ngatasi tugas lan email ing ndhuwur, pemulihan eksternal bisa uga kalebu nindakake kegiatan sing disenengi. Iki bisa uga kalebu nonton TV, maca, utawa bersosialisasi - angger kegiatan kasebut ora ngajak sampeyan mikir (lan stres) luwih akeh babagan kerja.

Cara Waras Saka Burnout lan Stres Kerja Kronik Priksa email sawise kerja ora bakal mbantu mbalekake. ViDI Studio / Shutterstock

Kunci kanggo pemulihan sing apik yaiku milih kegiyatan adhedhasar perasaan sampeyan. Yen media sosial nggawe perasaan negatif, aja mriksa nalika istirahat kerja utawa sawise kerja. Yen srawung karo wong tartamtu krasa lemes, iki ora bakal mbantu sampeyan pulih.

Pemulihan saben dina uga penting. Panaliten nuduhake energi sing dipikolehi saka kegiatan bubar kerja dina sadurunge mbantu ngatasi stres kerja dina. Nanging sampeyan kudu ngerti manawa dudu jumlah wektu sing digunakake kanggo pulih, nanging kualitas kegiatan kasebut.

Penting kanggo nindakake perkara sing nggawe sampeyan seneng utawa kepenak nalika sampeyan nindakake - lan nindakake kanthi dhewe. Panliten nemokake manawa milih kegiyatan pamulihan sing ditemokake pribadi marem lan migunani luwih bisa mbantu sampeyan rumangsa esuk.

Kegiatan pemulihan saben dinane

Mikir babagan apa sing sampeyan lakoni sawise kerja supaya bisa pulih - lan apa kegiatan kasebut pancen mbantu sampeyan pulih - kunci. Ana patang jinis pengalaman pemulihan sing nerangake kepiye lan kenapa aktifitas pemulihan:

  1. Detasemen psikologi (ora mikir babagan kerja),
  2. Relaksasi (mlaku-mlaku ing alam, ngrungokake musik, maca buku, ora nindakake apa-apa ing sofa)
  3. Master (kayata golek kesempatan kanggo nindakake perkara sing ora ana gandhengane karo karya kayata sinau basa utawa golek olahraga lan hobi),
  4. Kontrol (milih cara nglampahi wektu lan nindakake perkara kaya sing dikarepake).

Perlu dielingi manawa detasemen psikologis yaiku inti kanggo pemulihan - nanging ora gampang digayuh kaya sing dirungokake. Contone, nggunakake smartphone sawise kerja bisa ngganggu pemulihan amarga iki mbatesi wates antarane kerja lan omah, mandhegake psikologis saka pekerjaan sing ditindakake. Kajaba iku, ketemu kanca lan bersosialisasi kanggo santai ora bakal ngidini pisah psikologis yen pacelathon fokus ing sambat babagan kerja.

Sawetara pengalaman pemulihan luwih cocog kanggo macem-macem wong. Contone, olahraga lan olahraga wis kabukten luwih efektif kanggo workaholics tinimbang non-workaholics, bisa uga amarga dheweke nggawe pemisahan psikologis saka kerja luwih gampang.

Yen sampeyan ora rumangsa duwe kendhali kanggo tugas, pengalaman psikologis lan penguasaan wis kabukten dadi paling efektif kanggo pemulihan. Yen sampeyan krasa kesel amarga tekanan wektu kerja, istirahat paling nglindhungi. Wong uga bisa nggawe pribadhi lan milih kegiatan pamulihan sing cocog lan menehi penangkal paling apik kanggo stres kerja lan burnout.

Kanthi burnout, lemes emosi biasane kedadeyan sadurunge tahap liyane. Iki yaiku paling gampang diidentifikasi, lan luwih gampang diganti tinimbang tahap liyane. Dadi, yen sampeyan rumangsa kesel banget sawise kerja saben wengi - lan aja mari esuk - sampeyan pamulihan ora lengkap. Yen kedadeyan kasebut, sampeyan kudu luwih mriksa kualitas kegiatan sawise sampeyan kerja.

Sanajan sampeyan ora duwe akeh wektu, isih penting ngukir sethithik wektu kanggo nindakake perkara sing sampeyan kepenake. Nganggo wektu kanggo pulih dituduhake kanggo nulungi wong liya rumangsa luwih akeh tunangan ing makarya, lan nglindhungi konsekuensi jangka panjang stres kerja lan risiko burnout.Conversation The

About Author The

Rajvinder Samra, Dosen Kesehatan, Universitas Terbuka

Artikel iki direkam ulang saka Conversation The miturut lisensi Creative Commons. Maca Artikel asli.

buku_kesehatan

Sampeyan May Uga Like

Agensi Jarak Jauh

BASA sing kasedhiya

Inggris Afrikaans arabic bengali Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Dutch filipino French German Hindi indonesian Italia japanese javanese korean malay marathi persian Portugis russian Spanyol swahili swedish tamil thai turkish ukrainian Urdu Vietnam

tindakake InnerSelf on

lambang facebooklambang twitterlambang youtubeikon instagramlambang pintrestikon rss

 Goleki Paling Anyar Kanthi Email

Majalah Mingguan Ilham Saben Dina

Iklan Skrip sisih tengen ngisor

Sikap Anyar - Kemungkinan Anyar

InnerSelf.comClimateImpactNews.com | InnerPower.net
KuwasaNatural.com | WholisticPolitics.com | Pasar InnerSelf
Hak cipta © 1985 - 2021 InnerSelf Publications. Kabeh Hak Dilindhungi.