Vaksin Sinofarm COVID: donya kudu tetep nggunakake, sanajan ora efektif tinimbang Pfizer

Vaksin Sinofarm COVID: donya kudu tetep nggunakake, sanajan ora efektif tinimbang Pfizer

Ing negara-negara kulon, manungsa waé wis dingerteni yen vaksin COVID-19 sing digawe kulon bisa ditampa wong. Nanging sacara global, iki adoh saka siji-sijine produk sing kasedhiya. Contone, China, wis nggawe pirang-pirang vaksin COVID-19, lan saiki digunakake kanggo nglindhungi wong ing njero negeri lan ing luar negeri.

Salah sijine yaiku vaksin sing digawe dening Sinopharm, perusahaan milik negara China. Wis sah dienggo ing liwat negara 50, karo puluhan yuta dosis sing wis diwenehake ing saindenging jagad. Liwat 100 yuta dosis wis dipesan saka njaba China, asile produk kasebut dadi bagean utama program vaksinasi ing pirang-pirang negara.

Organisasi Kesehatan Dunia (WHO) wis nerbitake rekomendasi interim vaksin digunakake, nyatakake yen cukup aman lan efektif. Nanging kasus COVID-19 tambah akeh ing sawetara negara sing nggunakake jab Sinopharm, lan ana laporan babagan wong sing divaksinasi kena infeksi. Amarga akeh sing ngandelake vaksin, apa iki sebabake waspada?

Cara kerjane

Labuh Sinofarm yaiku vaksin sing ora aktif, ngemot virus corona sing tiwas sing ora bisa nurun. Iki yaiku a beda pendekatan kanggo vaksin Pfizer lan Moderna adhedhasar mRNA lan platform vektor kanthi virus sing digunakake dening vaksin Oxford / AstraZeneca, Sputnik V lan Johnson & Johnson.


 Goleki Paling Anyar Kanthi Email

Majalah Mingguan Ilham Saben Dina

Nggunakake versi lengkap, virus sing ora aktif kanggo ngrangsang reaksi kekebalan dicoba lan dites - historis akeh vaksin sing nggunakake pendekatan iki. Tuladhane kalebu sing kanggo rabies lan polio. Vaksin sing ora aktif gampang digawe lan dikenal kanthi aman, nanging cenderung ngasilake a respon imun sing luwih lemah dibandhingake karo sawetara jinis vaksin liyane.

The Wiwitane nglaporake WHO uji coba nuduhake vaksin kasebut dadi proteksi 79% tumrap penyakit gejala lan rawat inap ing rumah sakit sawise rong dosis. Bukti nyata nyaranake nglindhungi COVID-19 sing gejala lan abot bisa uga isih luwih dhuwur: bisa uga nganti 90%.

Nanging gambare durung jelas dipotong. Kanthi vaksin Pfizer, Moderna lan AstraZeneca, ana akeh data babagan kinerja. Nanging kanthi vaksin Sinofarm, kita ora duwe data kinerja sing bisa dideleng, mula ora bisa ngerti khasiate, sanajan jumlahe katon apik. Direktur Pusat Pengendalian lan Pencegahan Penyakit Tionghoa, Gao Fu, uga wis umum ujar manawa produk sing digawe Cina kasebut kudu dandan.

Mesthi ora ana data babagan sepira efektife vaksin Sinopharm tumrap macem-macem rasa kuwatir. Kasedhiya informasi nyaranake isih bisa digunakake kanggo varian beta (B1351, pisanan diamati ing Afrika Selatan), nanging bisa uga kurang efektif, sanajan iki minangka panelitian cilik, adhedhasar laboratorium. Ora ana sing dingerteni babagan level perlindungan tumrap varian liyane. Iki nyebabake sawetara kuwatir.

Wabah kudu diarepake

Bubar wabah ing pirang-pirang negara sing duwe program vaksinasi sing cukup maju, kalebu sing saiki ora nggunakake vaksin Sinofarm. Kasus duwe wungu ing Inggris, umpamane, amarga varian delta wis dominan ing kana. Iki ora nggunakake vaksin Sinofarm.

Nanging, paningkatan kasus COVID-19 katon katon jelas ing negara-negara sing nggunakake jab Sinopharm. Seychelles dadi saksi a lunjakan kacathet, sanajan (nalika dilaporake) luwih saka 60% negara kasebut duwe rong dosis. Vaksin awal sing digunakake ing Seychelles yaiku Sinofarm, uga tambahan nggunakake AstraZeneca. Dilaporake yen udakara sepertiga kasus anyar ana ing wong sing divaksinasi lengkap. Skenario sing padha wis ana katon ing papan liya, kalebu ing Chili, Bahrain lan Uruguay.

Ana sawetara sebab kenapa kita bisa ndeleng kasus anyar ing individu sing divaksinasi. Kaping pisanan, ora ana vaksin sing efektif 100% (lan Sinofarm bisa uga kurang saka iku). Varian sing kuwatir uga bisa nglindhungi ngisor. Tanggepan kekebalan uga dibutuhake sawetara minggu kanggo berkembang kanthi lengkap. Sawetara wong bisa uga kena infeksi sawise dosis kaping pindho.

Sing wis dingerteni yaiku kasus ing wong sing divaksinasi yaiku biasane luwih entheng tinimbang wong sing durung divaksinasi, lan vaksin kasebut katon nyuda transmisi. Vaksin, lan bakal tetep dadi alat utama sing ndukung rute global metu saka pandemi kasebut. Mula, kita ora kudu mikirake kedadeyan kasebut minangka "gagal vaksin", nanging minangka pengaruh saka watesan kasebut. Efek kasebut bisa uga luwih katon nalika nggunakake vaksin sing kurang proteksi kaya Sinofarm dibandhingake karo Pfizer. Iki bisa nerangake sebabe wabah iki luwih katon ing negara sing nggunakake vaksin Sinofarm kanthi wiyar.

Pungkasane, yen populasi rentan bisa dicampur karo individu sing nular, mula bisa uga ana sawetara transmisi, ora preduli vaksin kasebut.

Solusi campuran

Negara-negara nanggapi wabah kanthi nambah lan ningkatake peluncuran sing ana, nanging uga kadang kanthi menehi dosis penguat vaksin liyane. Bahrain lan Uni Emirat Arab wis nyaranake dosis Sinofarm tambahan, utawa dosis siji Pfizer, udakara nem wulan sawise ana wong sing nampa rong dosis Sinofarm. Iki bisa uga bakal ningkatake level perlindungan, nanging gumantung banget karo negara sing duwe pasokan sing cukup.

Nalika panjaluk vaksin ngluwihi pasokan lan negara-negara sing duwe penghasilan dhuwur ngemot akeh sing diproduksi, mayoritas jagad tetep ora direksa lan rentan kanggo COVID-19. Wabah liyane sing ora bisa dikontrol, kayata kita wis ndeleng ing India lan negara-negara liyane kayata Nepal, ora mung risiko mbebayani sistem kesehatan sing rapuh ing wilayah sing duwe penghasilan luwih murah, nanging uga nggampangake kemungkinan bisa muncul varian anyar.

Kanthi dipikirake, kita kudu eling yen vaksin Sinofarm minangka produk sing migunani. Vaksin liyane bisa uga menehi proteksi sing luwih apik - kita bakal bisa ngerti persis babagan vaksin Sinofarm amarga luwih akeh data sing muncul - nanging China ora mesthi bakal bisa nyedhiyakake akeh dosis menyang donya. Jab Sinopharm bakal dadi salah sawijining alat sing ndukung tanggapan global sajrone 12-24 wulan sabanjure.

About Author The

Michael Head, Fellow Penelitian Senior ing Kesehatan Global, Universitas Southampton

buku_kesehatan

Artikel iki wiwitane ditampilake ing The Conversation

Sampeyan May Uga Like

BASA sing kasedhiya

Inggris Afrikaans arabic bengali Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Dutch filipino French German Hindi indonesian Italia japanese javanese korean malay marathi persian Portugis russian Spanyol swahili swedish tamil thai turkish ukrainian Urdu Vietnam

tindakake InnerSelf on

lambang facebooklambang twitterlambang youtubeikon instagramlambang pintrestikon rss

 Goleki Paling Anyar Kanthi Email

Majalah Mingguan Ilham Saben Dina

Sikap Anyar - Kemungkinan Anyar

InnerSelf.comClimateImpactNews.com | InnerPower.net
KuwasaNatural.com | WholisticPolitics.com | Pasar InnerSelf
Hak cipta © 1985 - 2021 InnerSelf Publications. Kabeh Hak Dilindhungi.