Rasa ngrembaka kanggo nggawe manawa kewan mangan sing pas

Wong wadon njupuk panganan ing kebon mburi kebon

Peneliti nemokake manawa beda-beda ing antarane komposisi unsur panganan lan kebutuhan unsur kewan bisa nerangake perkembangan rasa sing nyenengake kayata asin, umami, lan legi.

Rasa nyritakake babagan panganan sadurunge ditelan lan dicerna, lan sawetara rasa cocog karo komposisi unsur panganan.

Contone, steak sing wis tuwa wis madhangi reseptor rasa umami, amarga nduweni konsentrasi tinggi unsur nitrogen, sing ana ing molekul asam amino. Nitrogen iku penting kanggo kaslametan, nanging asring kedadeyan ing konsentrasi kurang kanggo panjaluk kewan.

Dadi, sodium winates ing akeh panganan ing alam - pikirake urip sadurunge supermarket. Dadi, yen sampeyan butuh sodium supaya bisa urip - lan kabeh kewan bisa urip - sampeyan luwih becik wis adaptasi rasa lan golek panganan sing asin.

"Ketidakseimbangan nutrisi, sanajan ing level unsur, bisa matesi tuwuh lan metabolisme kewan," ujare juru tulis Lee Demi, peneliti postdoctoral ing departemen ekologi terapan ing Universitas Negeri North Carolina.


 Goleki Paling Anyar Kanthi Email

Majalah Mingguan Ilham Saben Dina

"Kita nyatakake manawa kewan kudu ngalami katrampilan kanggo ngrasakake, lan nikmati unsur-unsur lan nutrisi tartamtu sing paling bisa diwatesi tuwuh, amarga konsentrasi kurang ing panganan khas."

Kanggo nyinaoni hipotesis iki, Demi lan kanca-kancane mbandhingake komposisi unsur awak saka telung klompok kewan (mamalia, iwak, lan serangga) karo komposisi unsur-unsur tetanduran, dhasar umume panganan. Dheweke ngramal manawa kewan sing mangan panganan sing kasusun saka unsur tartamtu sing langka utawa ora bisa diprediksi luwih bisa duwe reseptor rasa sing menehi hadiah kanggo nemokake unsur sing padha.

"Amarga kewan duwe katrampilan sing winates banget kanggo ngganti komposisi unsur, mula pepatah lawas yen 'Sampeyan iku sing dipangan' ora nate ditrapake," ujare Demi. "Nanging, kewan bakal menehi rasa kepenak amarga 'mangan apa sejatine,' paling ora saka perspektif komposisi unsur, sing mbantu nyuda prospek watesan nutrisi panganan."

Iki penting banget kanggo omnivorous lan kéwan hérgivora sing mangan macem-macem panganan sing beda-beda kanthi kualitas gizi. Sajrone kerangka iki, rasa dadi alat sing mbantu konsumen prioritas panganan sing kudu digoleki lan dikonsumsi, saengga ora mbuang-mbuwang wektu kanggo panganan sing kurang saka unsur sing dibutuhake.

Kajaba iku, rasa uga bisa menehi informasi marang konsumen supaya panganan sing ora akeh ngemot unsur sing dibutuhake. Mula mangan sawetara kripik luwih apik tinimbang mangan uyah meja.

Yen sampeyan ana ing rantai panganan bisa prédhiksi kerumitan sistem rasa sampeyan. Sawetara predator paling dhuwur, kayata orcas, wis ilang reseptor rasa sajrone evolusi. Panliten iki ngandhakake manawa predator luwih cenderung ngalami ora seimbang unsur ing pola diet tinimbang herbivora utawa omnivora. Amarga mangsane wis cocog karo kabutuhane unsur, para predator ngalami tekanan sing kurang milih kanggo njaga sistem rasa sing rumit. Nanging, predator paling dhuwur iki tetep ngicipi uyah, sing bisa mbebayani yen kakehan nggunakake.

"Afinitas kanggo panganan tartamtu kudu nduwe driver evolusi sing kuat, amarga tanpa rasa, kewan bakal kepeksa nggunakake kabeh kanthi ngarep-arep kena rasio sihir unsur-unsur sing dibutuhake kanggo tuwuh lan pembangunan," ujare penulis penulis Benjamin Reading, profesor ing ekologi sing ditrapake departemen "Dheweke kudu mangan kakehan lan bisa ngasilake jumlah akeh sing kurang dibutuhake, sing ora efisien."

Tim peneliti uga nemokake bukti kuat evolusi rasa konvergensi ing mamalia, iwak, lan serangga. Saben klompok, sanajan adoh saka wit filogenetik, kabeh duwe adaptasi rasa sing dadi prioritas kanggo unsur sing ora asring padha, kalebu natrium, nitrogen, lan fosfor.

"Fosfor pancen nyenengake amarga rasa sing ditemokake anyar iki paling akeh digandhengake karo fosfat, sing uga wujud fosfor utama ing akeh asam nukleat, ATP, fosfolipid, lan liya-liyane," ujare penulis penulis Brad Taylor, uga profesor ing ekologi terapan departemen

"Fosfat minangka fosfor sing paling gampang kasedhiya kanggo panyerepan tanduran, lan asring minangka unsur watesan pertumbuhan utama ing organisme lan ekosistem. Dadi, hubungan antarane wujud unsur, reseptor rasa, kabutuhan organisme, lan ekosistem pancen langsung. ”

Nalika proses rasa neurobiologis wis ditliti kanthi ekstensif, panliten iki minangka sing pertama sing nemokake rasa minangka alat evolusi kanggo golek panganan sing optimal. Peneliti nyaranake iki bisa mbukak pamikiran anyar babagan cara rasa bisa nunjukake carane kewan mengaruhi lingkungane liwat golek, siklus nutrisi, lan prinsip-prinsip utama ekologi.

Kertas kasebut ditampilake ing Ekologi lan Évolusi. Coauthor tambahan saka Monell Chemical Sense Center, Negara Bagian NC, lan Museum Sejarah Alam Denmark.

Karya kasebut didhukung dening Yayasan Ilmu Nasional AS uga departemen ekologi terapan lan Jules Silverman ing Universitas Negeri North Carolina.

Source: Negara Bagian NC

About Author The

Negara Michelle Jewel-NC

buku_panganan

Artikel iki asline ditampilake Masa Depan

Sampeyan May Uga Like

BASA sing kasedhiya

Inggris Afrikaans arabic bengali Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Dutch filipino French German Hindi indonesian Italia japanese javanese korean malay marathi persian Portugis russian Spanyol swahili swedish tamil thai turkish ukrainian Urdu Vietnam

tindakake InnerSelf on

lambang facebooklambang twitterlambang youtubeikon instagramlambang pintrestikon rss

 Goleki Paling Anyar Kanthi Email

Majalah Mingguan Ilham Saben Dina

Iklan sisih tengen ngisor

Sikap Anyar - Kemungkinan Anyar

InnerSelf.comClimateImpactNews.com | InnerPower.net
KuwasaNatural.com | WholisticPolitics.com | Pasar InnerSelf
Hak cipta © 1985 - 2021 InnerSelf Publications. Kabeh Hak Dilindhungi.